Proteste împotriva gazelor de şist

La Pungeşti, în judeţul Vaslui, protestatarii şi-au amplasat corturi pe terenul pe care vor fi amenajate utilajele de explorare a gazelor de şist.

UPDATE Reprezentanţii companiei OMV Petrom au discutat pentru prima dată cu sătenii din Izvoarele, judeţul Galaţi, încercând să îi convingă de faptul că explorările petroliere din zonă nu au provocat seismele din ultima perioadă.

Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi şi de informaţiile primite de la cercetători, mai ales că seismologii şi geologii au păreri diferite în această privinţă.

Locuitorii din comuna vasluiană Pungeşti au împiedicat gigantul petrolier american Chevron să instaleze în zonă primele echipamente pentru explorarea gazelor de şist.

A fost a treia zi de proteste şi prima în care au avut loc incidente cu jandarmii care încercau să deblocheze drumul judeţean ocupat de manifestanţi.

În jur de 300 de persoane au protestat, miercuri, la Pungeşti, în judeţul Vaslui, unde compania americană Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţ.

Protestul a început de trei zile, iar oamenii, care şi-au amplasat corturi pe terenul pe care vor fi amenajate utilajele, spun că nu vor permite reprezentanţilor companiei americane să pătrundă în zonă.

"Am creat o mişcare de rezistenţă şi nu vom ceda. Oamenii sunt dispuşi să stea aici zi şi noapte şi să-şi apere pământul. În noaptea trecută, au fost protestatari care au avut nevoie de îngrijiri medicale, au făcut atacuri de panică, am solicitat ambulanţa, dar nu a sosit nicio salvare, nu ştiu de ce. Suntem supuşi presiunii, au fost mărite efectivele de forţe de ordine. Pe lângă jandarmi şi poliţişti, Chevron a venit cu oameni de la o firmă de pază. Sunt gata să-şi amplaseze utilajele', a declarat pentru Agerpres, Constantin Pâslaru, unul dintre protestatari.

Corespondentul Radio Romania la Vaslui transmite că reprezentanţii Chevron încearcă să instaleze utilaje, flancaţi de jandarmi.

Potrivit Agerpres, prima sondă de explorare ar urma să fie amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea.Chevron România deţine mai multe certificate de urbanism în judeţul Vaslui.

Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Prezentă la Vaslui în cursul lunii iulie, ministrul Mediului, Rovana Plumb,  a dat asigurări că explorarea gazelor de şist nu prezintă niciun fel de risc pentru mediu şi pentru cetăţeni.

Activişti de mediu, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat în repetate rânduri faţă de decizia privind începerea explorării gazelor de şist pe teritoriul judeţului, spunând că exploatarea ulterioară a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconvenţionale, periculoase pentru mediu şi pentru locuitori.

Bucureştenii, solidari cu locuitorii din Pungeşti

Câteva sute de persoane au blocat miercuri seară carosabilul de pe bulevardul Magheru în zona hotelului Intercontinental pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de şist.

"Astăzi am ieşit în stradă în solidaritate cu locuitorii comunei Pungeşti, zona Siliştea - Vaslui, unde compania Chevron şi-a adus utilajele pentru a instala prima sondă pentru explorare. Multă lume înţelege că noi avem o problemă cu exploatările gazelor de şist prin metoda fracturării. Trebuie înţeles că reacţia noastră este justificată în primul rând prin simplul fapt că explorările sunt făcute tot prin metoda fracturării hidraulice, care este dăunătoare sub foarte multe aspecte asupra mediului şi oamenilor", a declarat Alexandru Alexe, activist eco-civic.

El a afirmat că acest protest face parte dintr-o întreagă mişcare eco-civică ce are ca ţintă "cele mai importante şi grave efecte ale corupţiei şi nepăsării care domnesc în sistemul politic românesc".
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste