Liderul Jobbik, Vona Gabor, îl acuză pe premierul Ungariei în privinţa Ţinutului Secuiesc

Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia Ţinutului Secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale.

Declaraţia a fost făcută, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita, transmite agenţia de presă MTI.

Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, potrivit  MEDIAFAX.

"Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede", a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.--fb2

"Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania.

Gabor Vona a salutat politica partidului ungar de guvernământ Fidesz în privinţa comunităţilor maghiare din străinătate, spunând însă că este inspirată din programul Jobbik.

Pe de altă parte, el a criticat această politică pentru că s-a rezumat la acte simbolice, notează MTI.

El a mai afirmat că rivalii politici ai Jobbik vor putea să-i elimine partidul doar dacă îi implementează programul.

"Fidesz vorbeşte ca Jobbik, dar acţionează ca socialiştii", a spus Gabor Vona, în discursul din cadrul EMI, în care a analizat situaţia politică din Ungaria şi a evidenţiat planurile formaţiunii sale pentru alegerile de anul viitor.

Gabor Vona a criticat de asemenea Fidesz pentru că nu şi-a îndeplinit promisiunile privind crearea de locuri de muncă şi securitatea publică.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 August 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste