Dragnea: Regiunile nu trebuie să aibă caracter politic

Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că prin regionalizare se va realiza administrarea mai eficientă pentru cetăţeni şi că acestea nu trebuie să aibă un caracter politic.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a organizat, joi, la Sibiu o dezbatere publică pe tema regionalizării şi descentralizării, la care au participat aproximativ 200 de reprezentanţi ai administraţiilor locale şi ai principalelor instituţii din judeţele Sibiu şi Alba.

În prezentarea făcută, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că prin procesul de regionalizare nu se urmăreşte mutarea centralismului de la Bucureşti în viitoarele capitale de regiuni ci o administraţie mai eficientă în favoarea comunităţilor şi cetăţenilor.

Dragnea a spus că la 23 de ani de la Revoluţie România are  încă multe "instituţii publice comuniste" şi a susţinut,că regionalizarea este "şansa de a rupe definitv România de comunism".

"Noi avem şansa, în această perioadă, ca prin regionalizare, prin înfiinţarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativă a României, prin reorganizarea administraţiei publice, să rupem definitiv România de comunism. Suntem în situaţia în care, la 23 de ani de la Revoluţie, avem mai mult sau mai puţin, cam aceleaşi instituţii publice comuniste. Sigur, cu denumiri schimbate, cu denumiri moderne, dar cu aceeaşi arhitectură a sistemului public, în multe locuri cam cu aceleaşi metehne, suntem într-un sistem destul de rigid, un sistem care, având inspiraţie sovietică, are ca principal obiectiv să facă din cetăţean curierul sistemului, curierul între diversele instituţii", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

Vicepremierul a subliniat că regionalizarea în România este "lupta dintre teritoriu şi Bucureşti" şi că ţara nu se poate dezvolta dacă "fiecare primar merge cu mâna întinsă la Bucureşti la vreun ministru, la vreun secretar de stat, la vreun director din minister, care, dacă este în toane bune, cu mare mărinimie îi spune să meargă acasă, că o să-i trimită nişte bani, ca şi cum ar da bani din veniturile proprii".

Dragnea a reafimrat că nu se doreşte desfiinţarea judeţelor "care şi-au dovedit utilitatea" şi nici realizarea unor regiuni pentru anumite interese.

"Regiunile nu trebuie să aibă caracter politic, bazat pe interesele de moment ale unui grup sau grupuri. Nu desenăm regiunile pentru acest mandat, ci construim baza unui sistem administrativ care să dureze zeci de ani", a susţinut ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în dezbaterea care a avut loc, joi, la Sibiu.

PDL critică proiectul regionalizării

Din opoziţie, PDL nu respinge ideea de regionalizare, dar critică proiectul USL.

Ce baron local e mai puternic, acela va avea capitala de regiune, asta este singura miză pentru reprezentanţii puterii, spune vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, ori scopurile ar trebui să fie altele. 

"Trebuie să ajungi la un stat care să ne coste mai puţin, cu un sistem administrativ eficient", a spus Turcan.

În acelaşi timp, administraţia trebuie să fie simplificată şi să înlocuiască administraţia judeţeană, în niciun caz să nu o dubleze.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 Iulie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste