UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare

Uniunea Democrată Maghiară din România nu este de acord cu o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe proiectul regionalizării.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, luni, că "evident că nu UDMR nu este de acord" cu asumarea răspunderii a Guvernului Ponta pe proiectul regionalizării.

"Evident că nu. De fapt noi, la modificarea Constituţiei, vom propune să se desfiinţeze această posibilitate de asumare a răspunderii, care practic ocoleşte Parlamentul. Nu e bine, pentru că de fapt Parlamentul este cel care trebuie să decidă şi, dacă e nevoie, poporul prin referendum. Deci noi refuzăm această posibilitate şi n-o să fim de acord, e clar, o spun de acum, în orice variantă, nu o să fim de acord prin asumarea răspunderii să treacă această foarte importantă lege, de fapt una dintre cele mai importante legi din ultima perioadă'" a precizat Borbely, la RFI.
    
El a subliniat că, pe această temă, Guvernul Ponta trebuie să poarte discuţii, pentru că este o lege foarte importantă.
    
"Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii, suntem de acord cu discuţii. Este o lege prea importantă ca să eludăm aceste discuţii şi UDMR-ul nu este un partid politic, UDMR-ul este reprezentantul unei minorităţi importante şi aşa cum prevăd unele documente internaţionale semnate de România, de exemplu, Carta Autonomiei Locale, care în articolul 5 prevede foarte clar că nu poate să ia niciun stat o măsură prin care să modifice acele procente etnice, care există într-o anumită zonă din respectiva ţară", a precizat Borbely.
    
Vicepreşedintele UDMR a mai spus că nu există un punct de vedere foarte clar formulat în cadrul Coaliţiei de guvernare pe regionalizare, mai exact pe atribuţiile administrative ale regiunilor, iar ministrul Sănătăţii a declarat de mai multe ori că vrea să înfiinţeze case de sănătate regionale şi să le desfiinţeze pe cele judeţene sau să le dea numai unele atribuţii simbolice, ceea ce înseamnă de fapt că va face "o centralizare, nu o descentralizare", cu care Uniunea nu este de acord.
    
La rândul său, preşedintele, Kelemen Hunor, a declarat, pe 27 aprilie, că UDMR nu este de acord cu adoptarea Legii de înfiinţare a regiunilor prin angajarea răspunderii pentru că "nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean".

Guvernul îşi va angaja răspunderea "numai dacă există un acord al tuturor forţelor politice"

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Ruse, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul privind regionalizarea şi descentralizarea administrativă numai dacă va exista acordul forţelor politice parlamentare, respectiv şi al UDMR şi al PP-DD.
    
"Numai dacă există un acord al tuturor forţelor politice (ne vom asuma răspunderea, n.r.). Adică, dacă există un acord aşa cum a fost la legea privind  restituirea proprietăţilor cu UDMR şi cu cei aflaţi în opoziţie, PP-DD, pentru că PDL nu există şi n-am ce acord să am cu ei. Cu cine, cu Blaga, cu d-na (Andreea, n.r.) Paul Vass, cu cine să fac acord?", a spus premierul.
    
Şeful Guvernului a subliniat că acest acord trebuie să existe cu toate forţele politice din Parlament, cu excepţia PDL, numai aşa fiind posibilă asumarea răspunderii guvernamentale pe regionalizare.
    
La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vinerea trecută, la Oradea, că singura procedură posibilă pentru a putea adopta până la finele anului 2013 legea regionalizării o reprezintă angajarea răspunderii Guvernului.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 29 Aprilie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste