Intră în vigoare timbrul de mediu. Şoferii pot calcula on-line valoarea timbrului

Aplicaţia pentru calculul valorii timbrului de mediu este disponibilă din 15 martie pe site-ul AFM.

Taxa va fi plătită o singură dată, la prima înmatriculare sau la primul schimb de proprietar pe piaţa din România.

Excepţie fac cazurile de moştenire sau de partaj.

Calculatorul care va ajuta şoferii să afle valoarea timbrului de mediu este disponibil începând de vineri, 15 martie, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu  odată cu intrarea în vigoare a noului sistem de taxare, a anunţat, joi, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

"Aplicaţia privind calculul valorii timbrului de mediu va fi lansată vineri, 15 martie 2013,  pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Pot să vă spun că timbrul de mediu nu va bloca tranzacţiile cu maşini, dimpotrivă, va relaxa piaţa de autoturisme din România, deoarece avem în completare şi programul privind înnoirea parcului auto, aşa-numitul program Rabla", a spus ministrul.

Timbrul de mediu ia în calcul emisiile de dioxid de carbon, indiferent de capacitatea cilindrică, a punctat ministrul Mediului.

AUDIO Rovana Plumb

Rovana Plumb a mai anunţat că Fondului pentru Mediu, ANAF şi Serviciul de Înmatriculări vor avea un program informaţional comun, "pentru a nu mai pune cetăţenii pe drumuri".--fb1

"Pentru rapiditatea înmatriculării şi pentru a nu mai pune pe drumuri cetăţenii, în 60 de zile, între Administraţia Fondului pentru Mediu, ANAF şi Serviciul de Înmatriculări, va exista un program informaţional, astfel încât cetăţeanul să meargă o singură dată într-un singur loc. Vă vom comunica la momentul respectiv unde va merge", a afirmat Plumb.

Înacasări mai mari din  timbrul de mediu

Ministrul Mediului a precizat, totodată, că pentru acest an sunt estimate încasări din timbrul de mediu mai mari cu 100 milioane de lei comparativ cu anul 2012, în timp ce valoarea sumelor ce trebuie restituite celor care au achitat taxa auto va ajunge, în 2013, la 400 milioane lei.

Prevederile noului timbru de mediu intră în vigoare vineri, 15 martie, la aproape două săptămâni după ce Ordonanţa de Urgenţă  în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

Cine plăteşte timbrul de mediu?

Conform documentului, în viitoarea formulă de calcul, noul timbru de mediu menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3.

Pentru maşinile cu motorizări non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scădea faţă de nivelul cuantumului actual.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 formula de calcul se bazează sută la sută pe emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Persoanele care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi cărora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii.

Pentru maşinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcţie de perioada de utilizare.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Martie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste