Traian Băsescu: Raportul MCV a fost profund politizat

Preşedinele României susţine că raportul Comisiei Europene pe Justiţie a fost "profund politizat, iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră".

Preşedintele Băsescu a declarat că, din păcate, raportul Comisiei Europene privind MCV a fost "profund politizat, iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră", el adăugând că "românii au putut fi păcăliţi" de televizor, dar "occidentalii nu se uită la televiziunile noastre decât pentru monitorizare".

"De mult nu am mai făcut o conferinţă de presă duminica, dar se impunea, reacţia nu mai putea fi întârziată. Sigur că obiectivul este acela de a mă pronunţa pe Raportul MCV. Şi poate n-aş fi făcut-o dacă de la nivel oficial, de la nivel de reprezentare a celor mai importante instituţii ale statului român, reacţia ar fi fost corectă. Din păcate, raportul a fost profund politizat, iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră", a adăugat Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni.

Ascultaţi aici conferinţa de presă a preşedintelui Traian Băsescu.

Ulterior, şeful statului a spus din nou că a observat că raportul a fost profund politizat în abordări.

"Cu uşurinţă îmi dau seama cât de departe sunt unele abordări de abordarea europeană, ceea ce înseamnă că avem o problemă de educaţie privind standardele UE", a mai spus Traian Băsescu.

El a susţinut că, în analiza raportului, ar trebui să se înţeleagă faptul că acesta nu poate fi citit singur, că observaţiile privind justiţia din rapoartele Comisiei de la Veneţia şi OSCE din decembrie nu mai sunt incluse în documentul dat publicităţii de CE în 30 ianuarie.

"Oricât s-ar strădui cineva - e adevărat, în mod incorect - să demonstreze că acest raport a fost făcut pe sub masă, cu influenţe din România este o copilărie şi va râde orice demnitar european când va constata o astfel de abordare", a continuat preşedintele.

Băsescu a adăugat că a înţeles că USL vrea să declanşeze o campanie în Parlamentul European.

"Am o rugăminte: înainte să citească raportul, şi pe cel de la Veneţia şi OSCE", a adăugat el.

Raportul MCV, "o oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Raportul MCV este corect, bazat pe fapte şi pe activitatea politică a românilor cu funcţii de responsabilitate în stat.

În opinia sa, raportul e o ''oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului''.

''Ceea ce avem de făcut e să luăm în considerare punctele de vedere exprimate în raport.(...) Ne-am angajat să îndeplinim standardele UE, raportul e o chemare la aceste standarde'', a spus preşedintele Băsescu.

Mesajul raportului: "Nu vă jucaţi cu statul de drept, reveniţi-vă în abordarea politicienilor"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul pe care îl transmite raportul MCV este: "Nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor".

"Vin la partea negativă a raportului care, trebuie să recunosc, este aparent o contradicţie: să apreciezi pozitiv aceste instituţii (n.r. - DNA, ICCJ, ANI, Parchetul General) care ţin de statul de drept şi pe de altă parte să pui sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept, dar realităţile verii anului 2012 n-au putut fi evitate şi mesajul pe care îl dă acest raport este - nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor, în abordarea pe care o aveţi ca oameni politici", a spus Traian Băsescu.

El susţine că în 2013 se aşteaptă de la un stat membru NATO şi UE ca politicienii să fie responsabili.

Raportul "nu spune că e nevoie de o lege a presei"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Raportul MCV nu spune că e nevoie de o lege a presei, ''nu spune puneţi botniţă presei".

Şeful statului a explicat că în Raport se atrage atenţia că trebuie găsită o formulă ca atunci când presa face excese faţă de anumite persoane, ''să existe o soluţie reparatorie''.

"Aş vrea să vă citesc chiar din raport, pentru că a fost un număr destul de mare de intervenţii publice şi s-a indus o dezinformare a opiniei publice, poate chiar şi a ziariştilor care nu au citit raportul, legat de ce ne cere acest raport la comportament faţă de magistraţi. Raportul nu pune sub semnul întrebării libertatea presei. Abordarea nu spune nicidecum să faceţi o lege a presei şi cenzuraţi presa, puneţi botniţă presei. Ar fi fost o respingere categorică din partea mea", a spus Traian Băsescu.

El a susţinut că mesajul documentului este următorul: "Găsiţi o formulă ca, atunci când se fac excese şi sunt linşaţi magistraţi, sunt discreditate instituţii, să existe o soluţie reparatorie".

Băsescu a menţionat că documentul CE recomandă să se dea asigurări CNA cu privire la independenţa sa efectivă, iar acesta să îşi îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea şi aplicarea unui cod de conduită.

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, prin purtătorul său de cuvânt Mark Gray că, deşi au fost realizate unele progrese, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept.  

Discuţiile privind o nouă suspendare a preşedintelui, ridicole

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a apărut un nou fenomen legat de suspendarea presedintelui, iar cei care discută despre acest subiect sunt ''penibili'' şi ''ridicoli''.

"Văd că a apărut un nou fenomen legat de suspendarea presedintelui, unul spune 'îl suspendăm' şi vine câte un apărator şi spune 'ba nu îl suspendăm'. Vreau să le spun şi unora şi altora că sunt ridicoli şi nu fac decât să se penibilizeze. Preşedintele României are un mandat pe care îl dobândeşte prin alegeri libere şi în care condiţia este să obţină 50% din voturi plus unu. Nu există condiţia ca preşedintele României să îşi menţină intenţia de vot de peste 50% pe perioada mandatului, mai ales când treci prin criză. Dar Constituţia spune dacă la data alegerilor obţii 50% plus 1 vot, mandatul tău este de 5 ani. Ce s-ar întâmpla dacă şefii de stat aleşi, după cum vedeţi, nimeni nu câştigă cu 70-80%, aleşi cu 50%, 51%, 52%, în fiecare an l-ai verifica printr-un referendum să vezi dacă mai are 51%? S-ar crea instabilitate profundă în toate statele Uniunii Europene. Ca atare, consider ridicole toate abordările acestor domni, care una-două vorbesc despre suspendare, iar alţii sar şi apără: 'Nu va fi suspendare'. Sunt penibili, să citească Constituţia", a spus Traian Băsescu. 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Februarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste