Cât vom plăti pentru energia electrică şi gaze naturale în 2013?

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, a explicat la Radio România Actualităţi care este calendarul majorărilor la energia electrică şi la gazele naturale.

De la 1 ianuarie, factura la energia electrică a crescut cu 6 procente, iar începând cu 1 iulie preţul energiei electrice se va majora din nou cu 10%.

Tot cu 10 procente va creşte şi factura la gazele naturale, cu o diferenţă de aproximativ nouă  lei faţă de anul trecut.

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a declarat la postul public de radio că majorarea preţului la energia electrică se datorează "susţinerii investiţiilor în energia regenerabilă care se calculează şi se plăteşte pe aceeaşi factură cu preţul energiei electrice".

"Majorarea se datorează susţinerii investiţiilor în energia regenerabilă care se calculează şi se plăteşte pe aceeaşi factură cu preţul energiei electrice şi care în acest an este undeva în jurul a patru lei pe lună de un consumator mediu care consumă în medie un megawatt pe an. Când vorbim de mărirea preţului la energia electrică, ne referim la 6%, un preţ care a crescut datorită faptului că anumiţi producători de energie electrică, în special în domeniul hidro -  pentru că a fost secetă - dar şi în zona nucleară, au avut pierderi în anii precedenţi pentru că nu li s-au recunoscut anumite costuri de producţie", a declarat Havrileţ.

Niculae Havrileţ a adăugat că "la data de 1 iulie, o cantitate de 10% din producţia de energie electrică din zona reglementată se va transfera în piaţa concurenţială, ceea ce ar însemna o ajustare de preţ de 1% - 2%, care ar însemna, tot aşa, un doi lei pe o perioadă de şase luni. Este, practic, o ajustare".

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a anunţat că scumpirile nu se opresc aici şi că procesul va continua până în 2017.

"Avem în 2014 o tranşă la 1 ianuarie de reglementare tot de 10%, deci tot un impact de 2% - 3% în cadrul facturii. La fel la 1 iulie anul viitor. Deci, vor fi două dereglementări de către 10%, însemnând în 2014 un spor de 4%. 2015, la fel, sunt tot două etape, tot un 4%, în 2016 la fel şi în 2017 am putea spune că programul se încheie. Deci este vorba de o creştere etapizată de aproximativ 4% în fiecare an, până în 2017", a adăugat el.

Factura la gazele naturale se majorează cu 10% în 2013

Cât priveşte majorarea preţului la gazele naturale, Havrileţ a spus că de la 1 iulie facturile vor creşte cu 8%, iar de la 1 octombrie cu încă 2%.

"Creşterea de preţ la gazele naturale se datorează, în principal, faptului că preţul gazului domestic este unul foarte mic faţă de preţul gazelor de import sau, dacă vreţi, faţă de preţul gazelor din piaţa europeană. Media preţului în piaţa europeană este de 500 de dolari, iar în România preţul mediu este de 140 de dolari. În înţelegerea cu instituţiile internaţionale, cu care Guvernul României a semnat memorandumul şi scrisoarea de intenţie, s-a convenit să ajungem la o convergenţă a preţului, tocmai pentru ca să eliminăm speculaţiile care pot apărea la utilizatorii importanţi de gaze naturale şi, în special, cei care fac şi export de produse", a mai spus Havrileţ.

El a adăugat că în cazul gazelor naturale, avantajul este că există resurse noi, ca de exemplu gazele de şist, dar preţul va creşte oricum mult faţă de cel actual, întrucât "gazul natural este o resursă, o bogăţie a oricărei ţări şi orice stat trebuie să perceapă taxa reală".

"La gaze, sigur, sunt surse importante, altele decât cele care se exploatează acum, mă refer la gazul de şist, ca o probabilitate, la gazele din Marea Neagră, dar şi la conductele suplimentare de transport de tip Nabucco sau AGRI, care vor traversa România în următorii ani. Totuşi, consider că un preţ mediu care se va stabiliza pe piaţa gazelor naturale va fi unul de 350-380 de doalari faţă de cel de 200 de dolari, care îl avem acum. Mă refer aici la preţul gazului ca materie primă, la care se adaugă tarifele", a adăugat Havrileţ.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 10 Ianuarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste