ActiveWatch: Victor Ponta, cel mai "vizibil" politician

Concluzia ActiveWatch: anul 2012 va rămâne în manualele de jurnalism drept anul în care agenda mass media şi agenda politicienilor s-au tabloidizat fără drept de apel.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie începe oficial vineri, 9 noiembrie.

Partidele sunt, pentru a treia oară, în campanie, în 2012, după alegerile locale din iunie şi referendumul din iulie, pentru demiterea preşedintelui.

Reprezentanţi ai societăţii civile au analizat mesajele electorale ale acestui an şi atrag atenţia că politicienii sunt tentaţi să uite subiectele de interes public şi să insiste pe conflictele dintre partide, cel puţin în intervenţiile televizate.

A fost cea mai incandescentă vară din politica internă, spune ActiveWatch care a urmărit timp de trei luni, din mai până în august, toate emisiunile informative şi de dezbateri difuzate între orele 18:00 şi 24:00 la Antena1, Pro TV, TVR1, Antena 3 şi Realitatea TV.--fb2

Înainte de alegerile locale, politicienii au discutat doar în proporţie de 5% despre subiectele de interes public precum educaţia, economia sau sistemul sanitar şi au vorbit de 10 ori mai mult despre jocurile politice interne.

Dacă în perioada de dinaintea alegerilor locale au fost constatate 445 de subiecte conflictuale, în campania privind referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu numărul acestora a crescut la 482.

Mediatizarea situaţiilor conflictuale a continuat şi după referendum, în cadrul dezbaterilor fiind două teme predilecte: salvarea statului democratic şi trădarea a 7,4 milioane de români.

Ponta, cel mai vizibil, urmat de Traian Băsescu

Cel mai vizibil politician, dintr-un "top 10" realizat de ActiveWatch a fost Victor Ponta cu 850 de apariţii, a urmat Traian Băsescu cu 672 de apariţii şi Crin Antonescu, la mare distanţă, cu 328 de apariţii.

Apoi, în ordine, Adrian Năstase, Vasile Blaga, Emil Boc, Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu, Ioan Rus şi Monica Macovei.

Victor Ponta a avut cele mai multe apariţii la TVR1; Traian Băsescu şi Crin Antonescu la Realitatea TV iar Adrian Năstase, Emil Boc sau Elena Udrea la Antena 3.

Politicieni în conflict: Victor Ponta--fb1

La capitolul "politicieni în conflict", cel care a iniţiat cele mai multe astfel de situaţii a fost Victor Ponta, cu 79 de atacuri, iar cel care a fost cel mai adesea ţintă a fost Traian Băsescu, de 153 de ori.

Concluzia ActiveWatch: anul 2012 va rămâne în manualele de jurnalism drept anul în care agenda mass media şi agenda politicienilor s-au tabloidizat fără drept de apel.

Campaniile electorale s-au transformat în spectacol iar ştirile şi dezbaterile au ajuns la nivelul unor giumbuşlucuri de circ provincial.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 8 Noiembrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste