Parlamentul a aprobat noii membri ai CNA

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat noua componenţă pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului, în absenţa parlamentarilor democrat-liberali.

Deputaţii şi senatorii au validat, marţi, în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului şase membri titulari pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Votul a fost secret, cu buletine de vot, şi s-a desfăşurat prin apel nominal.

Din cei opt candidaţi propuşi şi audiaţi de Comisiile de cultură ale Parlamentului, doar şase au întrunit numărul necesar de voturi în plen pentru a deveni membri titulari, cu un mandat de şase ani.

Care sunt cei şase membri ai CNA?

Comisiile parlamentare de cultură i-au validat ca membri titulari în CNA, pentru un mandat de şase ani, pe Răsvan Popescu şi Maria Gubernat (propuşi de grupul parlamentar al PSD), Viorel Vasile Buda (propus de PNL), Lorand Turos (UDMR), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern).

Membrii supleanţi votaţi de plenul reunit sunt Gheorghe Bălăşoiu (PSD), Orsolya Eva Borsos (UDMR), Mircea Valeriu Deacă (Preşedinţie), Alexandru Ion Giboi (Guvern) şi Nicoleta Ioana Nicolae (PNL).

Ioan Onisei (PDL) şi Crăciun Avram (UNPR), propuşi ca membri titulari, nu au întrunit numărul necesar de voturi, adică  jumătate plus unu dintre parlamentarii prezenţi. De asemenea Marius Cristian Iuraşcu (PDL), propus ca membru supleant, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Potrivit Legii CNA, Camera Deputaţilor avansează două propuneri, Senatul - două, Preşedinţia şi Guvernul - câte una.

La şedinţa de marţi, din totalul de 427 de senatori şi deputaţi au fost prezenţi un număr de 234 de aleşi.

Noua componenţă a CNA este validă din 20 decembrie.

Cum motivează PDL lipsa de la vot?

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a cerut, în deschiderea şedinţei comune de marţi a plenului Parlamentului, amânarea votului şi negocieri între liderii de grupuri parlamentare pentru ca PDL să aibă un reprezentat în CNA.

"Lipsa parlamentarilor PDL se datorează faptului că nu au ştiut programul dinainte. Ştiam că este programul de luni pe care îl facem marţi. Deci nu putem comunica o decizie a grupului cu privire la participarea democrat-liberalilor la eventualul vot pe care doriţi să îl daţi", a spus Mircea Toader.
 
Liderul grupului PDL din  Camera Deputaţilor a precizat că lista parlamentarilor democrat-liberali este cauzată de faptul că aceştia nu au aflat decât la ora 13:00 de convocarea acestei şedinţe.
   
"Discuţia s-a amânat o dată ca liderii de grup să găsească posibilitatea ca un membru propus de PDL să fie în CNA. Nu am avut această discuţie. După cum ştiţi, Ioan Onisei este candidatul propus de noi. Dumneavostră veţi hotărî, dar, aşa cum apare în sală, nu ştiu dacă sunt 215", a spus Mircea Toader.

Comisiile reunite de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat au analizat şi audiat, cu o săptămână în urmă, persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expiră în luna decembrie.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 Octombrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste