USL sesizează Curtea Constituţională în legătură cu rezultatele referendumului

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au depus o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor,  Valeriu  Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că au depus, miercuri,  la Curtea Constituţională  o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie 2012.

Comunicatul preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că Uniunea Social Liberală a depus la Curtea Constituţională sesizarea privind referendumul din 29 iulie 2012.

El arată însă că pentru a nu exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale, USL nu doreşte să facă public conţinutul sesizării.

"Am înaintat sesizarea USL către Curtea Constituţională, însă din respect pentru independenţa Justiţiei nu vom face public conţinutul acestui document până când cei nouă judecători vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim să exercităm niciun fel de presiuni asupra Curţii şi ne vom abţine de la orice fel de comentarii care ar putea influenţa într-un sens sau altul decizia judecătorilor", a declarat Liviu Dragnea.

Comunicat Liviu Dragnea

Curtea Constituţională s-a reunit în şedinţă miercuri, la ora 14,00, pentru a se pronunţa asupra referendumului.

Curtea  Constituţională urmează să se pronunţe, cu o majoritate de două treimi, asupra validităţii referendumului.

USL: Decizia Curţii trebuie să ia în calcul recensământul din 2012

USL consideră că decizia Curții Constituționale privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu trebuie fundamentată în concordanță cu datele de la Institutul Național de Statistică cu privire la recensământul din 2012, cu cele deţinute de Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi cu cele oferite de instanţele judecătoreşti referitoare la persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de a vota.

Vicepreședintele PNL, Varujan Vosganian declara marţi că orice decizie care nu pune de acord România statistică şi România reală, şi care se bazează pe un cvorum excesiv şi ipotetic nu ar face decât să adâncească criza politică.

El mai afirma că o astfel de situație nu ar face altceva decât să ducă la o stare de ilegitimitate cronică pentru unele instituţii ale statului.

Potrivit USL, datele recensământului din 2012 arată că numărul alegătorilor cu drept de vot a scăzut la aproximativ 16,5 milioane de cetăţeni, ceea ce ar face ca referendumul pentru demiterea preşedintelui să fie validat.

De celaltă parte, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, afirmă însă că numai Ministerul Administraţiei şi Internelor poate preciza care este numărul exact al cetăţenilor cu drept de vot.

 

 www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 August 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste