Victor Ponta, premierul României

"Dacă nu facem o schimbare fundamentală în sistemul medical, o să rămânem fără medici şi o să avem condiţii medicale mai rele decât înainte de 1989, ceea ce cred că ne îndepărtează de Europa mult mai mult decât mici bătălii constituţionale".

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că dacă nu se va face o schimbare fundamentală în sănătate, sistemul o să rămână fără medici, iar condiţiile medicale vor fi mai rele decât înainte de 1989.

"Am fost în spitale, am vizitat spitale, am vizitat oameni care sunt în spitale şi cred sincer că nu mai putem să mergem în modul ăsta mai departe. Dacă nu facem o schimbare fundamentală o să rămânem fără medici şi o să avem condiţii medicale mai rele decât înainte de 1989, ceea ce cred că ne îndepărtează de Europa mult mai mult decât mici bătălii constituţionale", a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Sănătăţii.

Victor Ponta a precizat că în ultimii ani au fost vacantate 21.000 de posturi în sistemul de sănătate, din care au fost ocupate doar 500.

Premierul consideră că principalele cauze ale deteriorării sistemului medical sunt deficitul cronic de finanţare, utilizarea greşită a resurselor şi lipsa de interes la nivel politic.

Prim-ministrul a mai spus că nici ambulanţele nu mai pot funcţiona pentru că au plecat doar în acest an 5.000 de persoane din sistemul de sănătate.

"Medicii, asistenţii pleacă în străinătate, iar noi aici nu putem să angajăm niciun absolvent. (...) Este de datoria actualului Guvern de a acţiona rapid în vederea implementării reformelor pe care trebuie să le facem. Ar fi fost extrem de necesar ca aceste discuţii şi aceste decizii politice să se ia chiar mai repede. (...) A existat o criză de comunicare între decidenţii politici şi cei care vin din acest sistem şi care au dreptul de a vorbi despre acest sistem", a susţinut Victor Ponta.

Victor Ponta consideră, de asemenea, că spitalele trebuie să beneficieze de un regim special care să le permită un management performant şi ''un regim în care limitările aplicate în alte domenii bugetare să nu se aplice mecanic cu consecinţe dezastruoase'.
  


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Iulie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste