VIDEO - Ecaterina Andronescu: Şcoala nu mai are nici respectul, nici locul pe care îl merită

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu consideră că afirmaţia "clasa politică este vinovată" de rezultatele slabe obţinute la bacalaureat este "absolut incorectă".

Invitată la Radio România Actualităţi, Ecaterina Andronescu a spus că s-a ajuns la această situaţie pentru că şoala nu mai beneficiază de respectul cuvenit în societate.

"Şcoala nu mai este valorizată aşa cum s-ar potrivi, nu-i mai este acordat nici respectul, nici locul pe care îl merită şi pe care ar trebui să-l aibe în orice societate " a susţinut ministrul ca răspuns la întrebarea moderatorului :credeţi că mai există educaţie după plagiat?

Făcând o comparaţie între rezultatele obţinute la bacalaureat în 2011, adică un procent de promovabilitate de 44,4%. şi cele din acest an , în care promovabilitatea a fost de 43%, ministrul Educaţiei consideră că s-a ajuns în această situaţie "fie neglijând pregătirea pe parcursul anului şcolar până la momentul evaluării, fie să construieşti subiectele în aşa fel încât să nu promoveze nimeni chiar dacă pe parcursul anului fiecare elev a parcurs acumularea necesară.

Nu eu am desfiinţat şcolile profesionale

Ecaterina Andronescu a dorit să precizeze că nu ea a fost cea care a desfiinţat şcolile profesionale, menţionând că de fapt a "regândit şcoala profesională transformând-o în şcoala de arte şi meserii".

Ea a detaliat paşii pe care i-a întreprins susţinând că la momentul în care a revenit la minister, în 2009, a constatat că  "şcoala de arte şi meserii nu le era utilă pentru că nu-şi găseau loc de muncă".

"În 2009 când m-am întors şi când am făcut analiza şcolilor de arte şi meserii am constatat că între 95 şi 97% din absolvenţii acestor şcoli mergeau şi finalizau liceul pe ruta progresivă. Asta înseamnă cu un an de şcolarizare în plus. Şi atunci, pe bună dreptate, mi-a  pus întrebarea: De ce fac aceşti elevi, de ce se duc pe această rută ca să finalizeze liceul? Şi răspunsul este unul singur, foarte simplu. Şcoala de arte şi meserii nu le era utilă. Cu certificatul de absolvire de acolo nu-şi găseau un loc de muncă.

Nu s-a făcut o corelaţie a muncii

Andronescu a explicat care au fost demersurile ulterioare pe care le-a făcut subliniind că nu s-a făcut o corelaţie a muncii între 2010-2011.

" Şi atunci, un an de zile am suspendat cifra de şcolarizare de la şcolile de arte şi meserii ca să putem să facem reglajul cu piaţa muncii. Am făcut un an de zile şi am plecat în septembrie 2009 din minister. În 2010 şi 2011 nu s-a întâmplat nimic. N-au făcut această corelaţie cu piaţa muncii şi dacă nu vom face această legătură între angajator şi şcoala de arte şi meserii ea nu va avea niciodată succes" a susţinut aceasta.  

Ecaterina Andronescu a vorbit şi despre diferenţa între colegii la nivel naţional, dar şi despre selecţia care se realizează în funcţie de rezultatele obţinute, menţionând că "se realizează o polarizare, copiii foarte buni se duc la licee foarte bune, care acum, la bacalaureat, au procentul de promovare 100% sau aproape de 100% şi cu medii foarte mari şi în celelalte licee au rămas copii mai slabi care au rezultate de la intrare mai slabe".

Se vor organiza cursuri gratuite pentru elevi

Ministrul a mai spus se vor face analize atente după finalizarea depunerii contestaţiilor, la nivelul fiecărei şcoli pentru a decide ce măsuri vor fi luate şi de asemenea a mai precizat că se vor organiza cursuri pentru pregătirea elevilor.

"Deci după ce facem analiza la nivelul fiecărei şcoli, fiecare şcoală trebuie să îşi impună un plan de demersuri concrete, de căi de a organiza cursuri remediale pentru pregătirea acestor copii chiar pentru sesiunea din august, ca să putem să le întindem o mână de ajutor. Dacă ei nu vor veni la aceste cursuri, eiste problema lor, dar obligaţia noastră este să le organizăm şi obligaţia noastră e să ne asigurăm că funcţionează şi că profesorii îi aşteaptă acolo pentru programul acesta de pregăţire", a spus Andronescu.

Întrebată cum va ajuta Ministerul Educaţiei pe cei  care nu au obţinut note de trecere la bacalaureat, Ecaterina Andronescu a răspuns că "avem măsurile de urgenţă pentru sesiunea din august şi măsuri pentru anul şcolar următor, ca să nu ne mai trezim peste un an exact în aceeaşi situaţie în care ne-am aflat anul acesta, deşi şi anul trecut rezultatele au fost la fel de slabe.

Profesorii, demotivaţi

Ecaterina Andronescu a mai spus la RRA că un alt motiv al situaţiei delicate în care se află învăţământul din România poate fi şi faptul că profesorii sunt "demotivaţi" de salariile foarte mici.

"Salariile sunt cum sunt şi sunt cele mai mici, şi-atunci acest nivel mic al salarizării nu-i determină pe cei mai buni să intre în sistemul de învăţământ, pe de-o parte, pe de altă parte dacă intră în sistemul de învăţământ trebuie să-şi mai caute şi alt job ca să-şi poată susţine familiile. Şi-atunci timpul în care se ocupa de elevii lui scade, se diminuează dramatic" a spus ea.

Ministrul Educaţiei a mai susţinut, în interviul acordat postului public de radio,  că sistemul de învăţământ este într-o dinamică permanentă pentru că rolul şcoli este de a încerca să "să-l construim pe cel care este astăzi în şcoală să fie flexibil şi adaptabil pentru schimbările din profesie şi pentru schimbările din viaţa lui personală".
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Iulie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste