ANI solicită Parlamentului European să nu valideze candidatura lui Diaconu

Agenţia Naţională de Integritate a trimis Parlamentului European o sesizare prin care solicită să nu fie validat mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, deoarece acesta se află în incompatibilitate.


Politica Romaneasca
Foto: Mircea Diaconu, europarlamentar independent
trimite pe mail

De asemenea, ANI a depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune în contencios administrativ prin care cere anularea deciziei Biroului Electoral Central privind atribuirea mandatului lui Mircea Diaconu, informează Agerpres.

Solicitarea a fost depusă la Curtea de Apel Bucureşti în data de 11 iunie 2014, iar Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Permanent şi Mircea Diaconu au calitatea de intimat.

UPDATE Într-o declaraţie pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, Mircea Diaconu atrage atenţia că sesizarea ANI, trimisă Parlamentului European, este un gest fără precedent, un atac la adresa valorilor statului de drept. 

"Simpla încercare de a distruge, a demonta votul cetăţenilor, dat în condiţii democratice şi legale, este un atac la sistemul democratic, după părerea mea. O să îmi iau toate măsurile cu putinţă, pentru că am, personal, de apărat acest mandat şi acele voturi. Deci, eu trebuie să am grijă şi să protejez voturile cetăţenilor români, date în condiţii legale" a declarat Diaconu. 

Mircea Diaconu a fost ales în 25 mai în funcţia de europarlamentar din partea României, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis că poate candida.

Biroului Electoral Central (BEC) a respins iniţial candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European, după ce în 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate informa BEC de faptul că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

Mircea Diaconu a contestat decizia BEC la Tribunalul Bucureşti, judecătorii hotărând că poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai.

ANI a contestat decizia la CAB, iar magistraţii Curţii i-au dat dreptate lui Mircea Diaconu.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
18 Iunie 2014
Ultima actualizare:
19 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza