Pachetul de servicii medicale, în vigoare

Potrivit noilor norme din sănătate, care pun accentul pe prevenție, pacienții vor trebui să se programeze la medicul de familie pentru o evaluare a stării de sănătate.

Adăugat: 1 Iunie 2014
Ultima actualizare:1 Iunie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Noul pachet de servicii medicale ia intrat în vigoare de la 1 iunie.

Noile norme pun accentul pe prevenţie, iar autorităţile spun că pacienţii vor beneficia de servicii medicale mai bune din partea medicilor de familie şi a celor din ambulatoriul de specialitate.

Noutăţile pachetului de bază sunt serviciile medicale de prevenţie, decontarea terapiilor folosite în tratarea copiilor care suferă de autism, anumite tratamente dentare şi îndrumarea, cu prioritate, a pacienţilor, spre medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate, dar şi decontarea a două serii a câte 10 şedinţe de acupunctură, pe an.

De asemenea, se va evalua riscul privind sănătatea mintală şi sănătatea reproducerii.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, medicul Sandra Alexiu, atrage atenţia că, şi în continuare, pacienţii vor trebui să se programeze.

"Nu trebuie să vină toţi, de la întâi iunie, la medici. Pacientul poate veni numai cu programare. Excepţie fac, evident, chestiunile legate de urgenţă", a spus Sandra Alexiu.

VEZI CE PREVEDE NOUL PACHET DE SERVICII MEDICALE

Medicii de familie vor putea monitoriza o parte din bolile cronice: hipertensiunea arterială, diabet zaharat de tip 2, boala cronică de rinichi, bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic.

De asemenea, în pachetul minimal şi în cel de bază, în cazul supravegherii gravidei, s-a introdus şi testarea pentru hepatita B şi C, în plus faţă de testarea HIV.

Potrivit pachetului de servicii medicale de bază, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, ci în policlinici.Autor:
Adriana Turea
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
1 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza