OSCE: Alegerile legislative anticipate din Ucraina au fost libere şi corecte

Alegerile legislative anticipate din Ucraina au fost libere şi corecte - au precizat, pentru Radio România Actualităţi, reprezentanţii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, OSCE.

Adăugat: 27 Octombrie 2014
Ultima actualizare:27 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Steagul Ucrainei
trimite pe mail

Comunitatea internaţională a salutat rezultatele, iar Rusia a anunţat că le va recunoaşte fără rezerve.

Reprezentanţii misiunii OSCE spun că scrutinul este un nou pas înainte pentru Ucraina, în condiţiile în care a fost organizat cu respectarea standardelor democratice internaţionale.

Potrivit rezultatelor parţiale, formaţiunile proeuropene au obţinut împreună în jur de 70% - informează trimisul Radio România Actualităţi la Kiev, Alexandr Beleavschi.

UE a salutat la rându-i rezultatele alegerilor câştigate de formaţiunile proeuropene.

Preşedintele încă în exerciţiu al Comisiei, Jose Manuel Barroso, a scris pe contul său de Twitter că este victoria democraţiei şi a unui program de reforme europene.

Şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a referit la rezultatul scrutinului ca la un semnal de apropiere de Europa - notează France Presse.

Presa rusă îl citează pe ministrul de externe, Serghei Lavrov, care a anunţat deja că Moscova va recunoaşte rezultatul alegerilor.

Preşedintele României, Traian Băsescu: România va fi un partener de încredere al Ucrainei

Preşedintele României, Traian Băsescu, a salutat rezultatele alegerilor parlamentare din Ucraina şi a dat asigurări că Bucureştiul va acorda sprijin Kievului în procesul de integrare europeană a Ucrainei, a anunţat, luni, Serviciul de presă al preşedintelui român.

"România va fi un partener de încredere al Ucrainei pe această cale extrem de dificilă, dar singura corectă" - a declarat Traian Băsescu, citat de Serviciul său de presă.

În opinia şefului statului, rezultatul pe care l-au obţinut partidele pro-europene la alegerile parlamentare din Ucraina demonstrează susţinerea acestui vector de dezvoltare de către cetăţenii acestei ţări.

În prezent, în Ucraina, au fost prelucrate 50,08% din datele obţinute de la secţiile de votare pentru alegerile parlamentare. Pe prima poziţie se află "Frontul Popular", în favoarea căruia au votat 21,61% dintre alegători.

Acesta este urmat de "Blocul lui Poroşenko" - care a obţinut 21,45% din voturi, iar pe locul trei se situează Partidul "Samopomoşci" ("Autosalvarea") a primarului oraşului Lvov, Andrei Sadovîi, care a obţinut voturile a 11,10% dintre alegători.

Partidul lui Iuri Boiko "Blocul de Opoziţie" a fost votat de 9,82% dintre participanţii la vot, Partidul radical al lui Oleg Liaşko - 7,38%, iar Partidul "Batikivşcina" al Iuliei Timoşenko - 5,69%.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alex Olaru
Adăugat:
27 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza