Ordonanţele de urgenţă privind justiţia, publicate în Monitorul Oficial

Cele două ordonanţe de urgenţă promovate de ministrul Justiţiei şi adoptate, marţi, de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Adăugat: 21 Februarie 2019
Ultima actualizare:21 Februarie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Documentele vizează modificarea legilor Justiţiei, respectiv procedura de desemnare a procurorului european din partea României.

Ordonanţa pentru legile Justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului secţiei de anchetă.

Documentul mai vizează şi aspecte privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.  

Ordonanţele au avut parte de o serie de contestări în spaţiul public românesc şi european.

Comisia Europeană a anunţat că va cere clarificări Guvernului cu privire la ultimele modificări aduse sistemului judiciar.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a reamintit că raportul Comisiei Europene din noiembrie anul trecut îndeamnă România să instituie un sistem solid şi independent de numire a procurorilor în funcţii înalte, bazat pe criterii clare şi transparente şi susţinut de Comisia de la Veneţia. 

Margaritis Schinas: Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evoluţii legate de statul de drept din România atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi procedura ultimelor schimbări, prin folosirea ordonanţelor de urgenţă, fără consultări cu reprezentanţi ai justiţiei şi cu cei direct interesaţi. Aceste modificări par a fi în contradicţie directă cu recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, susţinute de toate statele membre.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
21 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza