Ordonanţa privind taxele şi impozitele locale, adoptată săptămâna aceasta

Guvernul nu a adoptat niciun act normativ privind majorarea taxelor şi impozitelor locale, iar autorităţile locale nu ştiu cum să procedeze în acest sens.

Adăugat: 7 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:7 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână, precizează Executivul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale dar actul nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern.

"'Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intră în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial. Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână'", se subliniază în comunicatul  remis presei.

Situaţia taxelelor şi  a impozitelor "bulversează" primarii

Taxele şi impozitele locale sunt încă neclare.

Deşi ar trebui să înceapă încasarea acestora, ordonanţa care permite autorităţilor locale să le stabilească valoarea nu a fost încă publicată. 

În decembrie, Guvernul a decis că impozitele şi taxele locale pot fi majorate cu până la 16% prin indexarea cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, dar a promis că hotărârea finală va aparţine autorităţilor locale şi că va adopta în prima şedinţă a executivului din acest an o ordonanţă care să reglementeze situaţia.

Acest act normativ nu există încă, iar premierul Victor Ponta explica săptămâna trecută că va fi adoptat imediat ce şeful statului semnează decretul pentru promulgarea legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat acest document vineri, iar acum toată lumea aşteaptă următorul pas al Cabinetului Ponta.

Între timp, autorităţile locale din ţară sunt bulversate.

Potrivit corespondenţilor Radio România, unele consilii judeţene, cum ar fi Argeş, Galaţi sau Suceava nu au mai aşteptat ordonanţa de guvern, au decis deja majorarea dărilor cu procente cuprinse între 3 şi 16%, iar încasarea acestora se va face începând de luni.

Unele autorităţi locale au aplicat o majorare chiar mai mare decât cea decisă în decembrie de Guvern.

La Bistriţa Năsăud de exemplu, unele taxe au crescut cu 20%.

Există însă şi localităţi în care nu se încasează taxe şi impozite în această săptămână, cum ar fi municipiile Suceava şi Cluj-Napoca.

Primarul Clujului, Emil Boc, a cerut Guvernului urgentarea adoptării ordonanţei promise şi a precizat că în situaţia în care documentul respectiv nu apare până vineri, clujenii vor plăti de săptămâna viitoare taxe şi impozite mai mari cu 16%.Autor:
Gabriela Tătărău
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza