Ordonanța de modificare a legislației electorale intră la vot în Senat

OUG prin care se modifică legislaţia electorală, inclusiv în ceea ce priveşte alegerile anticipate, va fi supusă votului în plenul Senatului.

Adăugat: 19 Februarie 2020
Ultima actualizare:19 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ordonanţa de urgenţă dată de guvernul Orban cu o seară înainte să fie demis, prin care se modifică legislaţia electorală, inclusiv în ceea ce priveşte alegerile anticipate, va fi supusă astăzi votului în plenul Senatului, care este prima Cameră sesizată.

Ieri, documentul a fost respins de senatorii jurişti.

De asemenea, reprezentanţii PSD, PRO România şi ALDE au cerut Avocatului Poporului să atace ordonanţa la Curtea Constituţională.

Premierul în exerciţiu, Ludovic Orban, susţine însă că actul normativ conţine o serie de prevederi bune şi îi acuză pe senatorii social-democraţi că au votat împotriva actului normativ fără să îl analizeze.

Ludovic Orban: Ordonanţa de urgenţă privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri ale procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, este o ordonanţă care permite extinderea procedurilor de vot de la alegerile prezidenţiale care au permis românilor din diasporă să îşi exprime votul fără niciun fel de constrângere şi la alegerile parlamentare şi care, de asemenea, reglementează situaţia alegerilor anticipate, care nu era reglementată în legea adoptată în 2015.

Ordonanţa de urgenţă stabileşte că românii vor putea vota la alegerile palamentare la orice secţie de votare din ţară sau din străinătate şi reduce la jumătate timpul în care pot fi convocate alegerile parlamentare anticipate.

De asemenea, prevede că românii din străinătate vor putea vota, la fel ca la prezidenţiale, pe parcursul a trei zile, iar numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora se dublează, ajungând la 12 - 8 deputaţi şi 4 senatori.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza