Ordonanța 114: Contractele de credit în lei cu dobândă variabilă ar urma să fie modificate

Mnisterul de Finanţe propune schimbarea modului în care se folosește indicele Robor la calculul ratelor la credite.

Adăugat: 20 Martie 2019
Ultima actualizare:20 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Contractele de credit în lei cu dobândă variabilă ar urma să fie modificate și raportate la un nou mod de calcul al indicelui Robor, imediat după modificarea Ordonanței 114, cu scopul de a reduce ratele clienților, a spus astăzi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după un o întâlnire cu reprezentanții băncilor.

Aceștia nu par însă că ar fi de acord cu toate aceste schimbări, iar discuțiile vor continua.

Ministrul Finanțelor  vrea să aprobe modificarea Ordonanței 114 în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Mnisterul de Finanţe propune schimbarea modului în care se folosește indicele Robor la calculul ratelor la credite.

Modificarea ar urma să se aplice și contractelor în derulare, dacă clienții optează pentru acest lucru, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici: Ideea este să reducem din costurile de finanţare pe care românii le plătesc pentru credtele în lei. Este, cel puţin astăzi, din calculele pe care le avem, diferenţa între Robor la cotaţii şi cel pe tranzacţii este o diferenţă care sperăm să se regăsească la consumatorul final.

Este o prevedere asupra căreia instituţiile financiare au obiecţii,a spus preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.

El a precizat că băncile vor încerca să vină cu o opinie argumentată tot astăzi.

Florin Dănescu: Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al Robor. Şi asta vream să analizăm şi să facem nişte propuneri sau nişte menţiuni cu privire la percep?ia noastră.

O altă modificare a Ordonanței 114 prive?te modul în care băncile vor fi taxate.

Astfel, pe lângă bonusul pentru creditare, acestea ar urma să fie și penalizate.

Scopul este de a stimula creditarea economiei, în special a companiilor private, a explicat ministrul Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici: E vorba de taxa pe care o ştiţi din 114, care se împarte în două zone diferite, în funcţie de acel plafon diferite în funcție de cel plafon de 1% cota de piață, de sub 1% băncile din acea zonă /.../ 0,2, asta este propunerea acum și peste 1%, 0,4% dar din masa, sa zic așa, impozabilă s-a scos în marea lor parte din activele financiare, astfel încât mecanismul este, cum vă spuneau şi colegii noștri din zona bancară, de a stimula partea de finanțare a economiei.

Taxa de penalizare nu se va aplica pentru activare implicate în programe guvernamentale, în achiziția de titluri de stat, pentru împrumuturile acordate autorităților locale sau pentru creditele neperformante.

Discuţiile cu Asociația Română a Băncilor vor continua și mâine, și în zilele următoare, astfel încât să se ajungă la un acord pentru ca modificările să fie aprobat în ședința de guvern de săptămâna viitoare.Autor:
Costin Grigore
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza