Orchestra Radio din Finlanda, bis-ul primei seri a RadiRo! (FOTO)

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost cea care a deschis suita celor opt spectacole de la festivalul RadiRo, iar prestaţia acesteia a fost aplaudată de peste 1000 de spectatori prezenţi în Sala Radio.

Adăugat: 21 Septembrie 2014
Ultima actualizare:21 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda. Foto: Alexandru Dolea
trimite pe mail

Sâmbătă seara a avut loc primul concert al celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio RadiRo.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost cea care a deschis suita celor opt spectacole, iar prestaţia acesteia a fost aplaudată de peste 1000 de spectatori prezenţi în Sala Radio.

Programul a fost de altfel comentat şi transmis în direct de Radiodifuziunea din Finlanda, dar şi de RADIO ROMÂNIA CULTURAL şi RADIO ROMÂNIA MUZICAL. Excelenţa Sa Ulla Vaisto, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Finlandei la Bucureşti.

 

"Probabil că sunt cea mai fericită persoană din Sala Radio pentru că pe scenă evoluează Orchestra Simfonică Radio din Finlanda. Este o mare onoare să deschidem festivalul Radiro! Ne demonstrează cât de mult apreciază Radio România ansamblul nostru! Sunt foarte mândră", a afirmat Excelenţa Sa Ulla Vaisto, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Finlandei la Bucureşti.

"Unic în Europa şi, din câte ştiu, chiar în lume, Festivalul RadiRo stă să înceapă. Mulţumesc tuturor artiştilor care vor evolua pe scena Sălii Radio, ascultătorilor noştri, iubitorilor de muzică, pentru minunatele seri care vor urma. Aş dori să le mulţumesc în egală măsură tuturor mediilor şi organizaţiilor media, publice sau private, româneşti sau internaţionale care promovează acest gest de cultură excepţional pe care îl generează, îl susţine şi îl face să se întâmple Radio România! Prin intermediul lor, fie că sunt televiziuni româneşti, publicaţii de cultură, platforme on-line sau organisme şi posturi internaţionale – EBU, ABU sau EURONEWS, acest eveniment extraordinar ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume”, a declarat, în cuvântul de deschidere, Ovidiu Miculescu Preşedinte Director General Radio România.

AUDIO Atmosfera din prima zi a festivalului. Un reportaj de Ioana Goia, de la Radio România Cultural.

Dirijorul Joshua Weilerstein; Președintele Director General al SRR, Ovidiu Miculescu; ambasadorul Finlandei la București, doamna Ulla Vaisto si solistul Jonathan Biss. Foto: Alexandru Dolea

Prima seară RadiRo l-a adus în faţa publicului din România pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante.

A lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, este invitat să concerteze cu regularitate la Carnegie Hall şi susţine recitaluri alături de mari orchestre din SUA şi Europa.

În parteneriat cu Coursera, cunoscutul producător de cursuri online, Biss a fost primul pianist care a oferit un curs online, gratuit, despre Sonatele lui Beethoven.

Proiectul a cunoscut un uriaş succes de public, fiind urmărit de peste 30.000 de persoane între septembrie şi octombrie 2013.

Pianistul Jonathan Biss. Foto: Alexandru Dolea

Festival marca Radio România

Festivalul Radiro marca Radio România este singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa.

În cele opt zile de festival vor concerta la Sala Radio cinci orchestre într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a ridicat sala în picioare. Foto: Alexandru Dolea

Următorul concert pe agenda Festivalului se va desfăşura duminică, 21 septembrie, când Orchestra Naţională Radio va urca pe scenă sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Katarina Jovanović.

Cinci orchestre radio vor urca pe scena Sălii Radio până sâmbăta viitoare, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.

Concertele sunt transmise în direct de Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Detalii pe site-urile romania-actualități.ro și pe site-ul Festivalului Radi-Ro.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
21 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza