Orban: Reguli mai stricte pentru gestionarea fondurilor europene

Guvernul a adoptat două hotărâri referitoare la prefinanţarea proiectelor europene şi la achiziţiile publice.

Adăugat: 23 Martie 2012
Ultima actualizare:23 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat, vineri, la finalul ședinței Executivului, că aceste acte normative fac parte dintr-un set de legi al căror rol este responsabilizarea atât a autorităţilor publice, cât şi a beneficiarilor de proiecte europene.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a precizat, la rândul său, că hotărârea privind prefinanțarea proiectelor europene introduce reguli foarte clare şi stricte pentru fiecare structură care gestionează fondurilor comunitare.

”În primul rând, se introduc reguli foarte clare, stricte, aplicabile pentru fiecare structură care gestionează fondurile comunitare, pe unele aspecte financiare ale procesului de absorbţie a fondurilor comunitare, mă refer în special la chestiuni legate de acordarea şi retragerea prefinanţărilor, acordarea şi retragerea finanţărilor, dar şi alte aspecte, legate, de exemplu, de supracontractare, aspecte contabile”, a explicat Leonard Orban. 

Ministrul afacerilor europene a subliniat că un alt efect important al acestui act normativ constă în  responsabilizarea beneficiarilor în ceea ce priveşte respectarea termenelor de implementare a proiectului.

Termenele asumate inițial, revizuite de cel mult 3 ori

Potrivit ministrului, termenele asumate prin graficul de depunere a cererilor de rambursare aferent contractului de finanţare vor putea fi schimbate doar de trei ori.

”Până acum exista o posibilitate nelimitată de a modifica, de a avea revizuirea acestor termene, acestui calendar de lucru.Din momentul de faţă nu se mai permite acest lucru, se limitează acest proces la maxim trei reviziuni”, a subliniat Leonard Orban.

Ministrul mai spune că Hotărârea de Guvern ameliorează fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor prin reducerea cotei de recuperare a prefinanţărilor din cererile de rambursare depuse.

”În mod cert, vor fi două efecte ale acestui act. Pe de o parte, o responsabilitate crescândă a structurilor care gestionează fondurile comunitare, reguli mai stricte, mai clare pentru toată lumea şi, pe de altă parte, o îmbunătăţire la nivelul beneficiarilor în ceea ce priveşte posibilitatea de absorbţie a fondurilor comunitare”, a precizat Leonard Orban.

Leonard Orban a mai spus că acest proiect aduce o serie de modificări, care să responsabilizeze şi mai mult structurile care gestionează bani europeni, dar să îmbunătăţească, totodată, şi situaţia beneficiarilor acestor proiecte.

Dacă, până acum, sumele acordate de la bugetul de stat, pentru prefinanţarea proiectelor din fonduri europene, era de 10%, această cotă va fi majorată la 20%.

Leonard Orban a anunțat că va fi majorată de la 10 la 20% şi cota de prefinanţare a proiectelor care au valoare eligibilă mai mică de un milion de lei.

Cea de-a doua hotărâre adoptată, vineri, de către Guvern, stabileşte că orice contract de achiziţie publică trebuie încheiat de autoritatea contractantă în maximum 7 zile şi trebuie notificat în 48 de ore la Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
23 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza