Nu există vreo ameninţare iminentă la adresa vreunui membru NATO

NATO are motive de îngrijorare, dar nu consideră că exista vreo ameninţare iminentă la adresa vreunui membru al Alianţei, a declarat astăzi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Adăugat: 7 Decembrie 2016
Ultima actualizare:7 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declaraţia vine după consiliul NATO Ucraina de la reuniunea miniştrilor de externe din Alianţă.

Jens Stoltenberg a insistat că structurile şi lupta anticorupţie în Ucraina sunt foarte importante pentru NATO, tocmai de aceea, Alianţa şi oferă Kievului sprijin pentru acest domeniu, informează corespondentul RRA.

Pachetul extins de asistenţă pentru Ucraina, decis la summitul NATO de la Varşovia, are deja efecte.

Jens Stoltenberg a dat ca exemplu 120 de standarde NATO care au fost deja aplicate în armata ucraineană.

În plus, secretarul general a anunţat că este în lucru cu Kievul un program de securitate aeriană regională, dar şi crearea unui centru de monitorizare a incidentelor cibernetice.

România este ţara membră NATO care coordonează fondul pentru domeniul cibernetic în Ucraina.

Jens Stoltenberg a mai anunţat că la reuniunea ministerială de astăzi au apărut noi angajamente ale unor state membre de sprijin financiar şi cu consilieri pentru Ucraina, dar nu a precizat ţările, domeniile sau sumele promise.

Secretarul general al NATO a criticat Rusia pentru acţiunile agresive din estul Ucrainei, unde situaţia rămâne gravă, şi a cerut ambelor părţi să înceteze imediat ostilităţile. 

"Armamentul greu nu a fost retras din regiune, ci numai 13% din acest tip de armament care a fost declarat la OSCE poate fi în prezent identificat", a spus Jens Stoltenberg.

Militanţii sprijiniţi de Rusia continuă să îngrădească libertatea de mişcare a observatorilor OSCE, ba chiar unii dintre aceşti observatori au devenit ţinte de atac.

Secretarul general al NATO a mai spus ferm că sancţiunile economice împotriva Rusiei trebuie menţinute până la aplicarea completă a acordurilor de la Minsk.
 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza