Noua politică agricolă comună a UE, în discuţie la Bucureşti

Comisarul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu premierul Ponta şi urmează să se întâlnească cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Miercuri va avea o întâlnire cu preşedintele Băsescu.

Adăugat: 11 Februarie 2014
Ultima actualizare:11 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Comisarul Dacian Cioloş
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a fost abordată problema noii politici agricole comune a Uniunii Europene.
    
"Am discutat problema noii politici agricole comune a Uniunii Europene - a fost şi ministrul Agriculturii la întâlnire - şi modul în care România va folosi această nouă politică agricolă comună pentru continuarea dezvoltării agriculturii. 2013 a fost un an excepţional. A fost primul an după 1994, cred, deci după 20 de ani, când exporturile româneşti de produse agroalimentare au depăşit importurile. Era o tragedie a României, cum e posibil ca o ţară atât de bogată din punct de vedere agricol să importe mai multă mâncare decât să exporte. Şi anul trecut am întors această balanţă", a declarat premierul.

Victor Ponta s-a pronunţat pentru modernizarea agriculturii româneşti şi susţinerea agriculturii ecologice.
    
"Agricultura ecologică o susţin în totalitate. Guvernul a adoptat o mulţime de măsuri şi va adopta în continuare pentru susţinerea agriculturii ecologice", a adăugat Victor Ponta.

Comisarul Cioloş, întâlniri cu ministrul Teodorovici, cu preşedintele Senatului şi cu şeful statului   

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, aflat într-o vizită de trei zile la Bucureşti, se întâlneşte marţi cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

De asemenea, comisarul Cioloş se va întâlni şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, iar miercuri, în ultima zi a vizitei sale în România, va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, participă marţi la o reuniune cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.
    
În cadrul reuniunii vor fi discutate oportunităţile existente pentru agricultura şi spaţiul rural din România în Politica Agricolă Comună 2014-2020, dar şi paşii de urmat pentru buna implementare a viitorului program de dezvoltare rurală.

Acordul de parteneriat România-CE, în consultare publică

Ministerul a lansat, luni aseară, spre consultare publică a doua versiune a Acordului de parteneriat cu executivul european pentru perioada 2014 - 2020.

Documentul stabileşte priorităţile de finanţare şi urmează să fie trimis Comisiei Europene, la sfârşitul acestei luni.  

Potrivit documentului, supus consultării publice, propunerile de alocări financiare la nivelul programelor operaţionale prin care România intenţionează să atragă bani din fondurile alocate pentru politica de coeziune se îndreaptă cu precădere către Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu peste 9 miliarde de euro, şi Programul Operaţional Regional, cu aproape 6,5 miliarde.

Alocări importante se vor îndrepta, conform propunerilor autorităţilor, şi către Programul Operaţional Capital Uman, aproximativ 3,5 miliarde de euro, şi Programul Operaţional Competitivitate, aproape 1,3 miliarde.

Autorităţile române susţin că sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient, datorită structurii instituţionale şi, în acelaşi timp, mai bine coordonat, deoarece numai trei ministere vor mai avea atribuţii de autoritate de management, respectiv, Ministerul Fondurilor Europene, cel al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În perioada 2014 - 2020 România are alocate fonduri europene în sumă de aproximativ 21 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, cifră care, raportată la numărul de locuitori, este cea mai mică din UE.

Prima variantă a acordului de parteneriat a fost criticată de Comisia Europeană, documentul fiind considerat a fi lipsit de viziune strategică, prea vag şi a nu dovedi că s-a învăţat lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor europeni în perioada 2007 - 2013.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
11 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza