Noua Constituţie: Mass-media, obligate să-şi declare public sursele finanţării şi acţionariatul

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament care modifică Legea fundamentală şi obligă mijloacele de comunicare în masă să declare public sursele finanţării, dar şi structura acţionariatului, pentru o mai bună transparenţă.

Adăugat: 5 Iunie 2013
Ultima actualizare:5 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţie a adoptat, miercuri, câteva propuneri care completează şi clarifică anumite aspecte în legătură cu libertatea conştiinţei, cea de exprimare, dreptul la informaţie precum şi dreptul la educaţie.

La propunerea Forumului Constituţional a fost adoptat amendamentul conform căruia mass-media este obligată să declare sursele de finanţare, dar şi structura acţionariatului, pentru o mai bună transparenţă.

La solicitarea deputatului PNL, Vasile Horga, a fost inclusă ideea de profanare a drapelului în articolul care condamnă defăimarea ţării şi îndemnul la agresiune şi violenţă.

Deşi membrii Comisiei au ajuns la concluzia că statul trebuie să garanteze dreptul la informaţie, dezbatere şi transparenţă în deciziile publice, formularea amendamentului a fost amânată.

Garantarea dreptului la educaţie, propunere pentru Constituţie

Tot miercuri, au fost aduse modificări articolului 32 în care a fost înlocuit conceptul de drept la învăţătură.

Conform modificării, dreptul la educaţie este garantat, nu doar asigurat, iar învăţământul general este gratuit.

"Eu v-aş propune o formulare de genul acesta: dreptul la educaţie este garantat şi se asigură prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal, profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare. Orice persoană are dreptul la educatie, precum şi acces la formare profesională şi continuă. Educaţia trebuie să urmărească dezvoltarea deplină a personalităţii umane şi întărirea respectului faţă de drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Şi după aceea, trecem şi reglementăm învăţământul cu toate gradele, cu limbile, etc.", a declarat senatorul PSD Toni Greblă.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
5 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza