Noua Comisie Europeană îşi începe mandatul. Vezi ce priorităţi are

Noul executiv comunitar condus de Jean-Claude Juncker de are în faţă provocări importante, de la problemele economice până la situaţiile de criză din Ucraina sau Orientul Mijlociu.

Adăugat: 1 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:1 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
trimite pe mail

Noua Comisie Europeană îşi începe de azi mandatul pentru o perioadă de cinci ani.

Este pentru prima oară de la introducerea audierilor în Parlamentul European, în 1994, când o comisie preia mandatul la termen, chiar dacă şi acum a fost nevoie de unele modificări în echipa prezentată iniţial de preşedintele Comisiei, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Noul executiv comunitar are în faţă provocări importante, de la problemele economice până la situaţiile de criză din Ucraina sau Orientul Mijlociu.  

Noii comisari vor începe deja să lucreze la previziunile economice pentru statele membre, bugetele naţionale, care aşteaptă să fie avizate şi, nu în ultimul rând, la planul de investiţii de 300 de miliarde de euro destinat relansării economice şi creării de locuri de muncă, promis de Jean-Claude Juncker.

Planul de investiţii ar urma să fie prezentat deja la summitul din decembrie al liderilor europeni.

Juncker va apela la sectorul privat să participe la efort, alături de fondurile publice şi se va sprijini pe ajutorul Băncii Europene de Investiţii.

Corina Creţu, comisarul român de la Politici Regionale, cu un buget de 350 de miliarde de euro, spunea, la rândul său, că există instrumentele financiare create deja de Banca Europeană de Investiţii, iar accentul va fi pus pe programe de cercetare, inovare, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii.

De precizat că deşi pe ultima sută de metri a fost depăşită criza aprovizionării cu gaze pentru această iarnă, în urma conflictului din Ucraina, noua Comisie Europeană va trebui să administreze şi relaţiile tensionate cu Rusia.

În acelaşi timp, diplomaţia europeană se va confrunta şi cu ameninţarea jihadistă din Irak şi din Siria, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza