Norvegia a ridicat restricțiile de muncă pentru români

Românii au liber pe piața muncii din Norvegia, cu doi ani înainte de termenul stabilit inițial de această țară.

Adăugat: 16 Iunie 2012
Ultima actualizare:16 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Norvegia a eliminat  restricţiile impuse românilor care vor să lucreze în această ţară, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Decizia este în vigoare de vineri, 15 iunie, sea arată într-un comunicat al MAE.

"Liberalizarea totală a pieţei norvegiene a muncii pentru cetăţenii români reprezintă un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-norvegiene şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Regatul Norvegiei", afirmă MAE, care salută decizia adoptată de Guvernul de la Oslo.

Membru al Spaţiului Economic European şi stat asociat la spaţiul Schengen, Norvegia a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă, impunând o perioadă de tranziţie de şapte ani, urmare încheierii la 27 iulie 2007 a Acordului privind participarea României şi Bulgariei la Spaţiul Economic European.

Prin măsura adoptată la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea înainte de termenul din 2014 a restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa norvegiană a muncii.

MAE consideră că "Executivul norvegian transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene şi care se regăsesc şi în Spaţiul Economic European".

Măsura adoptată de Guvernul de la Oslo reconfirmă nivelul excelent al relaţiei româno-norvegiene, consolidat şi de semnarea în luna martie a acestui an, la Bucureşti, a Memorandumurilor de Înţelegere pentru punerea în aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian în ciclul financiar 2009-2014, respectiv pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European în ciclul financiar 2009-2014, mai precizează MAE.

Zece ţări din cele 26 membre ale UE aplică în 2012 diferite tipuri de măsuri tranzitorii, limitând accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. De asemenea, accesul românilor pe piaţa muncii a fost liberalizat de la începutul acestui an şi în Islanda, ţară candidată la aderarea la UE.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza