Noi reguli de funcționare a spațiului Schengen

Comisia Europeană propune noi reguli de funcţionare a Spaţiului Schengen, care vizează o mai mare autoritate comunitară în luarea deciziilor, în detrimentul celor naţionale.

Adăugat: 16 Septembrie 2011
Ultima actualizare:16 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Decizia reintroducerii temporare a controalelor la frontieră ar urma să fie luată în principal la nivel comunitar, ţările membre putând hotărî doar în situaţii excepţionale şi numai pentru o perioadă de cinci zile.

Prelungirea acesteia s-ar putea face doar cu acordul unei comisii comune de experţi ai statelor membre ai uniunii, care fac parte şi din Schengen.
 
Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, speră ca propunerile de modificare a felului în care funcționează zona Schengen să contribuie la o decizie favorabilă în privința aderării Romaniei și Bulgariei la spatiul de liberă circulație.

"Decizia cu privire la România e luată de statele membre, în unanimitate, Comisia nu votează, sper că există încă posibilitatea unei soluții și sper că aceste propuneri vor spori încrederea în Spatiul Schengen, iar acest lucru va ajuta", a spus comisarul Cecilia Malmström.

Ea a reamintit că, din punct de vedere tehnic, cele doua țări sunt pregătite, iar comisia susține aderarea Romaniei si Bulgariei.

Olanda rămane, cel puțin deocamdată, principalul oponent la aderarea celor două țări și invocă problemele în combaterea  corupției si funcționarea justiției.

Aderarea României ;i Bulgariei va fi discutată săptămana viitoare în cadrul Consiliului justiție și afaceri interne.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza