Noi negocieri UE - Marea Britanie pentru acordul comercial post-Brexit

La Bruxelles continuă negocierile pentru un posibil acord comercial între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Adăugat: 13 Decembrie 2020
Ultima actualizare:13 Decembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Uniunea Europeană şi Marea Britanie continuă astăzi negocierea acordului comercial post-Brexit şi este de aşteptat ca, până la sfârşitul zilei, să îşi anunţe fie eşecul, fie prelungirea tratativelor, dacă văd şanse de progres.

Potrivit corespondenţilor de presă, atmosfera e pesimistă pentru moment, după ce surse guvernamentale britanice au declarat aseară că oferta europeană rămâne inacceptabilă.

Punctele majore de dezacord sunt regulile concurenţei şi problema pescuitului. Autorităţile de la Londra au avertizat că în lipsa unei înţelegeri îşi vor apăra zonele de pescuit cu nave militare.

Corespondenţă de la Londra - Reporter: Aura Neag

Guvernul condus de Boris Johnson a confirmat că patru nave ale Marinei Britanice şi mai multe elicoptere sunt pregătite să patruleze apele sale teritoriale, începând din ianuarie, ca să blocheze accesul pescarilor europeni. Flotele de pescari europeni au acces de decenii sau chiar secole în apele teritoriale britanice. Autorităţile de la Londra insistă că accesul lor va lua sfârşit dacă nu se ajunge la un acord comercial cu UE. Cele patru nave vor avea la bord şi armament, dar nu se aşteaptă ca acesta să fie folosit. Navele britanice vor putea reţine însă pescarii europeni şi confisca peştele dacă aceştia se află în apele teritoriale britanice.
Amiralul lord Alan West, fost comandat al Marinei Britanice: Este absolut potrivit ca Marina Regală să protejeze apele noastre dacă ne aflăm în situaţia în care suntem un stat suveran, iar guvernul decide că nu vrea flotele pescarilor străini în apele noastre.

Între timp, la Bruxelles continuă negocierile pentru un posibil acord comercial între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Premierul Boris Johnson a cerut să vorbească direct cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, însă i s-a comunicat ca negocierile sunt conduse de Michel Barnier în numele întregului Bloc Comunitar.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Decembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza