Nicolăescu: O parte din veniturile spitalelor se vor duce către medici

Potrivit unui proiect pilot, Ministerul Sănătăţii îşi propune creşterea veniturilor medicilor şi scoaterea acestora din sistemul bugetar.

Adăugat: 31 Iulie 2013
Ultima actualizare:31 Iulie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Alexandru Dolea
trimite pe mail

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu,  a declarat că o cotă parte din veniturile înregistrate în unităţile spitaliceşti vor putea fi redistribuite către echipele medicale, conform noului proiect de lege pe care ministerul îl pregăteşte.

La Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi, ministrul Nicolăescu a mai adăugat că medicii ar putea lucra în regim privat chiar în spitalele de stat.  

"Conform acestui proiect de lege, implicit şi alte categorii sociale din spitalul public vor putea să beneficieze de o anume creştere a veniturilor, şi anume o cotă parte din veniturile pe care le aduce medicul şi care sunt înregistrate în spitalul respectiv se va putea duce şi către echipele care ajută. Medicii trebuie scoşi din grila de salarizare unitară bugetară. Este principiul fundamental al acestui proiect de lege. Deschidem o poartă importantă, şi anume ca în spitalele publice să se poată organiza secţii private sau paturi private, astfel încât un medic care este angajatul spitalului să nu se mai ducă pe la şapte cabinete şi chiar în spitalul în care lucrează să poată să asigure în afara programului de lucru asemenea consultaţii sau asemenea servicii medicale în regim privat", a spus Nicolăescu.

Potrivit ministrului şi asistenţii medicali sau infirmierele vor beneficia creşteri salariale.

"Cu alte cuvinte, alţi medici de alte specialităţi care concură la realizarea serviciilor respective, asistenţi medicali, moaşe, infirmiere pot să beneficieze de o serie de creşteri salariale ca urmare a acestui sistem", a spus Nicolăescu.

Paturile private sau secţiile private vor fi deservite de medicii spitalului în afara programului de lucru.

Acest program piolt de salarizare a medicilor  va funcţiona în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, urmând ca după primul trimestru din 2014 să aibă loc o  primă evaluare, astfel încât să  poată fi corectate în cursul trimestrului II eventualele neajunsuri.

În partea a doua a anului 2014, proiectul urmează să fie pregătit pentru a fi pus în practică  în toată reţeaua sanitară din România.

AUDIO Interviul integral acordat de Eugen Nicolăescu lui Felix Crainicu

Reconciliere medic -pacient

În privinţa legii malpraxisului, Ministerul Sănătăţii doreşte introducerea unei formule de reconciliere amiabilă între medic şi pacient.

"Principalele direcţii pe care ne vom duce sunt următoarele: în primul şi în primul rând trebuie să ştim că este vorba de răspundere civilă şi nu penală; este vorba de a introduce o reconciliere amiabilă între medic, între pacientul care reclamă cazul de malpraxis, unitatea care este obligată să asiste toate documentaţia pentru asemenea operaţiune şi, bineînţeles, acum, pentru prima oară, intervine asiguratorul, deci cel care ar trebui să plătească daune, prejudicii pe care partea vătămată le poate solicita", a adăugat minsitrul.

El susţine că astfel, pacientul îşi poate recupera prejudiciile mai uşor.

"Faptul că facem această conciliere prealabilă poate să însemne rezolvarea problemei şi nu se mai apelează la instanţă, ceea ce cred eu că uşurează foarte mult fie atât acţiunea de a se rezolva problema, dar mai ales faptul că cetăţeanul, ca urmare a medierii, ca urmare a apelării la experţi în cadrul acestei proceduri, poate mai repede să-şi asigure, să spunem, acoperirea prejudiciilor pe care el le consideră că sunt întemeiate", a precizat ministrul Eugen Nicolăescu la Radio România Actualităţi.

De asemenea, spitalele vor fi scoase din categoria instituţiilor publice, pentru a se putea autofinanţa.

"Ştim bine că Guvernul nu poate să asigure pentru aproximativ 360 de spitale necesarul de investiţii, dar, printr-o asemenea procedură economică, în câţiva ani de zile se poate începe un progres serios în spitalele din România şi, bineînţeles, se pot face bugete globale, se pot constitui într-un fel sau altul venituri şi cheltuieli pe baze raţionale şi cred că va întări şi concurenţa, va întări şi spiritul de gospodărire al spitalelor, va întări şi gradul de calitate al serviciilor oferite", a punctat Nicolăescu. Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
31 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza