Nicolae Văcăroiu

Este singurul politician român care îşi poate trece în palmares, funcţiile de preşedintele interimar al României, premier şi preşedinte al Senatului României. Timp 8 ani a fost al doilea om în stat.

Adăugat: 5 Iulie 2010
Ultima actualizare:9 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Nicolae Văcăroiu şi - a început cariera politică după 1989. A fost prim ministrul României între 1992-1996,  primul după Revoluţie, care a reuşit să deţină această funcţie un mandat întreg de 4 ani.

Din 20 aprilie 2007 până în 23 mai.
 

2007 a fost preşedintele interimar al României.

A  ocupat timp de opt ani preşedinţia Senatului României, în două mandate consecutive,(2000-2008 ) deţinând astfel pe toată această perioadă, titulatura de "cel de-al doilea om în stat".

Din octombrie 2008 deţine preşedinţia Curţii de Conturi

 Curriculum Vitae

Nicolae Văcăroiu s-a născut pe 5 decembrie 1943, în Cetatea Albă , Basarabia ( în prezent Bugeac, Ucraina).

A absolvit liceul "Constantin Brâncoveanu" din capitală, printre personalităţile care au  învăţat la acest liceu numărându-se, Angela Similea, jurnalistul Bogdan Chireac,  Margareta Pâslaru, actriţa, Anca Pandrea.

După absolvirea în 1969 a Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finanţe, specializarea finanţe-credit, până în 1990 a lucrat în Comitetul de Stat al Planificării, ajungând director general în 1987.

 


În perioada 1990-1992 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şef al Departamentului Impozite şi Taxe din Ministerul Economiei şi Finanţelor ( 1991), preşedinte al Comitetului interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior ( 1992).

În 1990 a fost adjunct al ministrului Economiei Naţionale.

În perioada 1996-1997 a fost vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române.

Activitate politică

Între 1992 – 1996 a fost prim ministru al României, considerat independent, însă s-a bucurat de sprijinul PDSR.

 

 

Premierul  Văcăroiu a avut sprijinul preşedintelui Ion Iliescu

În septembrie 1992 au avut loc alegeri generale, care nu aduc schimbări majore în conducerea ţării: Ion Iliescu este reales Preşedinte al României, iar Frontul Democrat al Salvării Naţionale (FDSN provenit din scindarea FSN) , câştigă alegerile parlamentare.

Nicolae Văcăroiu este numit în fruntea Guvernului şi va rămâne în această funcţie până la următoarele alegeri. În aceşti ani se înregistrează o serie de performanţe pe plan diplomatic: România devine membru asociat al Uniunii Europene şi se alătură Parteneriatului pentru pace al NATO.

Economia pare să îşi revină puţin din şocul înregistrat în anii precedenţi. Tot în această perioadă se derulează  Programul de privatizare în masă.

Din 1997 este vicepreşedinte al Partidului Democraţiei Sociale din România, în prezent PSD.

Între 1997-1999 a fost preşedinte al Comisiei de Privatizare din Senat.

În perioada 1999 -2000 a fost vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului .

În perioada 2000-2004 a fost preşedinte al Senatului , ales senator de Argeş din partea Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR).

 

 

Preşedintele Senatului , două mandate succesive

În perioada 2004-2008, a fost preşedinte al Senatului României şi al Biroului Permanent al acestei Camere, după ce a fost ales senator pe listele Alianţei PSD-PUR, în Argeş.

Pe 20 aprilie 2007, Parlamentul României l-a suspendat din funcţie pe şeful statului, Traian Băsescu. Ca urmare, al doilea om în stat, preşedintele Senatului, pe atunci Nicolae Văcăroiu, a trebuit să asigure interimatul la Palatul Cotroceni.

A preluat interimatul Preşedinţiei României , autosuspendându-se din PSD, dar a rămas totodată şi preşedinte al Senatului.

Atribuţiile sale, până în 23 mai 2007 au fost preluate de vicepreşedintele Doru Ioan Tărăcilă(PSD).


S-a declarat un '' preşedinte activ'' şi a convocat la Cotroceni partidele parlamentare, reprezentanţii Guvernului şi pe guvernatorul Băncii Naţionale a României.

 

 

 Nicolae Văcăroiu, preşedinte interimar al României

A convocat şi a prezidat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedinţia sa interimară a durat până la 23 mai 2007.

Pe 14 octombrie 2008 , Nicolae Văcăroiu a fost validat de Parlament , cu 305 voturi pentru şi 2 împotrivă, în funcţia de Preşedinte al Curţii de Conturi, motiv pentru care şi-a dat demisia din Senat.

Mandatul său pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi durează 9 ani.

După ce a fost validat pentru această funcţie Nicolae Văcăroiu a declarat presei:  "Spre final de carieră profesională, pentru mine este o tentaţie şi o atracţie faptul că voi fi la Curtea de Conturi, organul suprem de control al ţării, una dintre instituţiile fundamentale prevăzute de Constituţie."

În ziua imediat următoare validării, Văcăroiu şi-a dat demisia din funcţia de senator şi preşedinte al acestei Camere al Parlamentului României.

 

 

Nicolae Văcăroiu  şi-a luat rămas bun de la colegii din Senat

Preşedintele Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională Legea Curţii de Conturi, ceea ce ar fi pus în pericol numirea lui Văcăroiu, însă CCR a respins contestaţia Şefului Statului.

 

 

 Nicolae Văcăroiu şi Traian Băsescu


De-a lungul carieri sale politice, Nicolae Văcăroiu a primit şi o serie de


Decoraţii


Ordinul Naţional '' Steaua României'' în grad de Cavaler

Ordinul Naţional de Merit în grad de Mare Cruce Extraordinară – Paraguay

Ordinul Congresului Columbiei în grad de Mare Cruce Extraordinară cu Placa de Aur

Marea decoraţie '' De merit'' a Senatului Republicii Chile

Ordinul '' Renaissance – First Order '' al Regatului Hasemit al Iordaniei

Viaţa de familieNicolae Văcăroiu s-a născut pe 5 decembrie 1943, în Cetatea Albă , Basarabia ( în prezent Bugeac, Ucraina). Este căsătorit cu Marilena  şi au împreună un băiat, Mihail Eugen, care este  căsătorit. De remarcat că fiul lui Văcăroiu  este un prosper om de afaceri.

Cei care o cunosc spun că Marilena Văcăroiu  este  este o femeie activa, dar discreta.
În cei aproape 20 de ani de când jumătatea ei a fost pe rând prim-ministru si Şeful Senatului, a apărut rar in lumina reflectoarelor.

Lucrează in domeniul bancar şi câstigă  foarte bine . Se mai spune despre doamna Văcăroiu că  deţine controlul total al familiei.

 

 

Fiul soţilor V ăcăroiu,  Mihail Eugen


Nicolae Văcăroiu a scris numeroase articole în domeniul economic, financiar şi monetar , publicate în reviste de specialitate în perioada 1975-1992.

În 1998 a apărut volumul său '' România- jocuri de interese''. Este pasionat de literatură şi tenis de câmp. De asemenea, Nicolae Văcăroiu este şi microbist.  Rapidist înfocat,   Văcăroiu decaltă că "Rapid Bucureşti", este echipa sa preferată.

In 2010,  Nicolae Văcăroiu a mai avut de trecut un obstacol şi anume o intervenţie dificilă pe cord deschis. Operaţia a avut loc în România , la Spitalul de Urgenţă " Floreasca" din Bucureşti.

Singurul  politician român care îşi poate trece în palmares, că a fost   preşedintele interimar al României, premier şi preşedinte al Senatului  României , şi că  timp 8 ani a fost  al doilea  om în stat , pe numele lui Nicolae Văcăroiu,  a trecut cu bine şi de a acest hop.

 

 

Unii analişti  susţin că  Nicolae Văcăroiu a combinat cel mai bine calităţile sale de tehnocrat cu cele de politician. Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Iulie 2010
Ultima actualizare:
9 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza