Negocierile privind funcţiile-cheie în UE, eşuate

Desemnarea candidaţilor pentru posturile de şef al politicii externe a Uniunii, de preşedinte al Consiliului European şi de comisari în unele domenii importante au fost blocate, în lipsa unui acord al liderilor Uniunii.

Adăugat: 17 Iulie 2014
Ultima actualizare:17 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii Uniunii Europene au eşuat în încercarea de a desemna candidaţii pentru funcţii-cheie în structurile organizaţiei.

După ce Parlamentul European l-a votat pe Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, liderii Uniunii urmau să se pună de acord cu privire la posturile de şef al politicii externe a Uniunii, de preşedinte al Consiliului European, dar şi de comisari în unele domenii importante.

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European în exerciţiu, a anunţat azi-noapte acest eşec.

"Dacă nu există un acord pe tot pachetul de numiri, un acord global, nu a existat, deci, un acord şi nu ne-am focalizat atenţia asupra vreunui nume". 

Liderii Uniunii şi-au luat răgaz o lună şi jumătate înaintea unor noi discuţii pe acestă temă.

Ocuparea posturilor respective se face după o ecuaţie complexă care trebuie să ţină cont de raportul politic dintre forţele de dreapta şi cele de stânga, de echilibrul zonal, nord-sud, dar şi de echilibrul dintre generaţii şi cel dintre bărbaţi şi femei.

În privinţa României, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Dacian Cioloş rămâne candidat pentru un post de comisar.  

"Candidatul român, cel puţin la stadiul acesta, este acceptat; urmează ca guvernul să facă procedurile acasă, însă Cioloş este binevenit în Comisie. În ceea ce priveşte funcţiile în Comisie, de asemenea, s-a stabilit că ne vedem pe 30 august pentru a discuta cu preşedintele Consiliului, înaltul reprezentant, şeful Eurozonei", a spus preşedintele Băsescu.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza