Negocierile la Codul Muncii continuă

La Palatul Victoria continuă,vineri, negocierile intrate în impas săptămâna trecută.

Adăugat: 11 Februarie 2011
Ultima actualizare:11 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sindicatele  nu sunt dispuse să facă niciun compromis, mai ales în privinţa câtorva puncte considerate sensibile.Unul dintre acestea ar fi contractul colectiv de muncă, unic, la nivel naţional.


Din declaraţiile sindicatelor şi patronatelor, Guvernul urmăreşte desfiinţarea contractului colectiv de muncă,  ceea ce ar însemna, potrivit partenerilor sociali, eliminarea regulilor minime, care ar reglementa relaţiile salariaţi-patroni.


Acest lucru ar putea permite angajatorilor să profite de angajaţi, acordându-le salarii mici sau neîncheind cu aceştia contracte de muncă, ceea ce ar duce la creşterea evaziunii fiscale.


Premierul Emil Boc declara că acest punct al contractelor de muncă rămâne în discuţie şi  nu  a infirmat, dar nici nu a confirmat,  că se urmăreşte desfiinţarea contractelor.


O altă propunere rămasă în discuţie se referă la contractele încheiate pe perioadă determinată, partenerii sociali propunând ca acestea să fie încheiate pe o perioadă de doi ani şi doar în cazuri excepţionale să fie extinse la trei ani, dar cu acordul scris al angajatului.


Guvernul a propus ca în noul Cod al Muncii să nu mai fie prevăzut ca la expirarea a cel mult trei contracte, pe perioadă determinată, pe acel loc de muncă să poată fi angajat un salariat cu contract pe perioadă nedeterminată.


Astfel, noua legislaţie ar permite ca aceste contracte pe perioadă determinată să poată fi reînoite la nesfârşit, articol respins, bineînţeles de sindicate şi patronate.


Acestea au mai propus ca perioada de probă pentru funcţiile de execuţie şi conducere să nu depăşească 90 de zile.


Există şi puncte asupra cărora părţile s-au înţeles şi este vorba despre perioada de preaviz, care să fie de 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere, precum şi cel care se referă la perioada de stagiu pentru absolvenţi la angajare.


De precizat  că  la  sfârşitul acestei luni, ar trebui ca acest proiect de Cod al Muncii să fie elaborat astfel, încât să poată fi dezbătut în şedinţa de guvern, însă, termenul-limită s-a tot prelungit şi, ca atare, nu se ştie  dacă sfârşitul lunii februarie va fi termenul decisiv, informează redactorul RRA.

 Autor:
Diana Domenico
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza