Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR, aproape de final

În discuţii a mai rămas stabilirea formaţiunii care va da primul şef al executivului în sistemul de rotaţie al premierilor.

Adăugat: 21 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:21 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR se apropie de final, după ce ieri, cele trei partide au pus la punct acordul politic şi programul de guvernare.

În discuţii a mai rămas stabilirea formaţiunii care va da primul şef al executivului în sistemul de rotaţie al premierilor.

Cele trei formaţiuni au stabilit repartizarea portofoliilor în două variante.

Dacă primul premier va fi social-democrat, PNL şi PSD vor deţine un număr egal de ministere, iar dacă primul şef al executivului va fi liberal, PNL va avea mai puţini miniştri.

În ambele situaţii, UDMR ar urma să-şi păstreze aceleaşi ministere. senatorul Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru funţia de şef al executivului:

Nicolae Ciucă: Rămânem în coaliţie cu toate partidele care au fost astăzi la negocieri. Nu mai este niciun minister în dispută, în momentul de faţă.

Cele trei partide au finalizat acordul politic şi programul de guvernare.

Potrivit PNL, acestea nu prevăd majorări de taxe, dar prevăd desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, până pe 31 martie.

Programul conţine de asemenea pachetul social stabilit - a subliniat liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Cel mai ambiţios proiect este faptul că vom avea şi pe lângă acest pachet social, din punctul nostru de vedere, foarte aşteptat, vom încerca să închidem şi cu 7% investiţii pe anul viitor - e o premieră pentru România.

UDMR spune că îşi va păstra Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului în ambele versiuni de xecutiv şi consideră că există surse de finanţare pentru măsurile cuprinse în programul comun de guvernare.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Dezvoltare, Mediu şi Sport - la noi. Dar sigur, în momentul în care noi vom semna acordul politic, atunci putem spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre. Până la această oră, eu cred că toată lumea a încercat şi încearcă în continuare să găsească soluţiile cele mai bune şi suntem aproape de a închide negocierile.

Kelemen unor a declarat că negocierile vor continua astăzi, iar acordul politic între PNL, PSD şi UDMR va fi semnat mâine dimineaţă.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza