Negocieri PNL-PSD privind formarea Guvernului

PNL şi PSD se vor afla astăzi faţă în faţă la masa negocierilor, în încercarea de formare a unei majorităţi parlamentare.

Adăugat: 4 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:4 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Continuă negocierile pentru a pune capăt crizei guvernamentale.

Şi după două luni de acuzaţii şi declaraţii din ce în ce mai acide, acum ar fi şanse mari să fie refăcută coaliţia de dreapta PNL, USR, UDMR.

Declaraţia îi aparţine liderului liberal Florin Cîţu la finalul întâlnirii cu reprezentanţii USR, discuţii pe care le-a calificat ca fiind o terapie de grup.

Mai puţin optimist a fost preşedintele USR, Dacian Cioloş, care aşteaptă întâlnirea de astăzi a PNL cu PSD, în urma căreia liberalii s-ar putea decide cu cine vor merge mai departe.

Însă, PSD are condiţii grele, inclusiv aceea de a avea ei postul de prim-ministru.

PNL şi PSD se vor afla astăzi faţă în faţă la masa negocierilor, în încercarea de formare a unei majorităţi parlamentare.

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, spunea că discuţia va porni de la programul de guvernare şi anunţa că PSD va avansa şi o propunere de premier.

Marcel Ciolacu: Partidul Social Democrat nu va intra în negocieri sterile privind ministerele. Întâi stabilim programul de guvernare, care sunt priorităţile. Să nu credeţi vreo clipă că eu nu o să cer mandat colegilor mei ca PSD-ul să meargă cu propunere de prim-ministru. Să nu credeţi că noi vom face vreo construcţie politică aberantă sau excluzând nişte lucruri evidente.

Ieri, PNL a discutat cu USR. Florin Cîţu şi Dacian Cioloş au căzut de acord asupra unor principii de guvernare, între care şi acela ca premierul să fie de la PNL.

Optimist, preşedintele liberal Florin Cîţu spunea că sunt şanse mari pentru refacerea coaliţiei de dreapta.

Florin Cîţu: Până la urmă am discutat despre principii, dacă vom putea reface această coaliţie şi apoi, bineînţeles, am vorbit despre programul de guvernare. Am agreat că trebuie să fie un acord al coaliţiei mult mai în detaliu. Premierul este de la PNL. Nu s-a discutat despre nume de perspane. Am ieşit optimist de la această întâlnire. Sunt şanse mari să se refacă coaliţia.

USR recunoaşte dreptul PNL de a desemna un prim-ministru, dar înainte ca discuţia să ajungă în acel punct este nevoie ca liberalii să spună clar dacă vor refacerea coaliţiei, spunea preşedintele uniunii, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: Am simţit că există această disponibilitate, dar nu mă mai iau după simţăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am şi spus-o colegilor de la PNL, că aşteptăm să aibă ei discuţa cu PSD-ul, să-şi facă calculele şi până la sfârşitul zilei să vină cu un răspuns ca să decidem dacă mergem mai departe cu negocieri pe refacerea coaliţei sau nu.

Şi UDMR vrea să avanseze la consultările cu şeful statului un nume de premier.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, aprecia că nu este deplasat ca formaţiunea cea mai mică, dar cea mai stabilă, să vină cu o variantă de prim-ministru.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza