Neculai Onţanu şi Teodor Banconschi, audiaţi în Comisia privind alegerile din 2009

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 face noi audieri.

Adăugat: 31 Mai 2017
Ultima actualizare:31 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: Neculai Onţanu. Arhivă
trimite pe mail

Fostul primar Neculai Onţanu este audiat la această oră în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

În această dimineaţă, au răspuns la întrebările senatorilor şi deputaţilor Teodor Banconschi, fost ambasador în acea perioadă la Paris, şi Anghel Iordănescu. 

Fostul ambasador al Românii la Paris în 2009, Teodor Baconschi, declara, în faţa parlamentarilor din Comisia pentru anchetă, că în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale au votat la Paris 3.875 de persoane, o medie de 270 de votanţi pe oră.

Teodor Baconschi a mai precizat că, la Paris, porţile ambasadei ca secţie de votare s-au închis la ora 21.00, cu menţiunea că în curte mai erau zeci de persoane. 

"Legea nu prevede o definiţie clară a secţiei de votare în ambasadele României. Erau încă nişte cetăţeni la coadă, nu mulţi, poate câtev zeci, care fiind în interiorul incintei ambasadei, nu pe stradă, pe trotuar, deci deja pe teritoriul francez, li s-a permis îşi exercite dreptul de vot după ce stătuseră vreo două ore la coadă. Dacă acest lucru este greşit, eu mi-l asum", a spus Teodor Baconschi. 

Lucrările Comisiei de anchetă au fost decalate în această dimineaţă, după ce fostul vicepremier Gabriel Oprea nu s-a prezentat la audiere.

El a trimis o scrisoare în care arăta că a fost deja audiat la Parchetul General într-un dosar deschis în aceeaşi cauză, iar legislativul ar trebui să solicite procurorilor acordul pentru audierea sa.

Preşedintele comisiei de anchetă, senatorul Mihai Fifor, declara că va solicita un punct de vedere de la Parchetul General şi apoi va trimite, din nou, o invitaţie către Gabriel Oprea.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
31 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza