Năstase: Nicio faptă de-a mea nu se prescrie, conform regulilor DNA

Instanţa supremă a amânat pentru 9 septembrie judecarea recursurilor făcute în dosarul "Zambaccian" şi a stabilit ca la acest termen să fie audiaţi soţii Năstase.

Adăugat: 3 Iunie 2013
Ultima actualizare:3 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Fostul premier Adrian Năstase - judecat alături de soţia sa în dosarul "Zambaccian" privind importurile din China - a declarat luni, la ÎCCJ, că nicio faptă a sa nu se prescrie, potrivit regulilor DNA, el arătând, în acest context, că inclusiv cadrul legal a fost modificat.
    
Adrian Năstase şi soţia sa, însoţiţi de cei doi fii ai lor, au participat, luni, la dezbaterile din recursul dosarului.

După finalizarea acestora, întrebat în legătură cu termenul de prescripţie a faptelor din acest caz, Năstase a arătat că "nicio faptă de-a mea nu se prescrie, conform regulilor DNA".
    
"În ceea ce mă priveşte, nicio faptă de-a mea nu se prescrie, potrivit regulilor DNA. Ţin să vă amintesc că a fost modificată şi regula prescripţiei speciale din Codul penal, care a căpătat altă interpretare din partea ÎCCJ, eliminându-se perioada în care o cerere de neconstituţionalitate s-a aflat la CCR, pentru evitarea invocării prescripţiei speciale în cele două dosare penale (Zambaccian şi Trofeul Calităţii - n.r.)", a spus Năstase.
    
El a precizat că aşteaptă cu încredere o soluţie de achitare, arătând că, în opinia sa, dosarul "Zambaccian" poate fi folosit şi la "o remodelare" a unora dintre regulile de procedură.
    
"Probabil că studenţii de la Drept ar fi fost încântaţi să participe azi, procesul meu va folosi la o remodelare a unora dintre regulile de procedură şi a unor practici din jurisprudenţă. Vorbim despre participarea la şedinţa secretă de recuzare - s-a întâmplat pentru prima oară, astăzi, la instanţa supremă, când părţile au putut participa la o astel de şedinţă şi au putut pune concluzii, rezultatul fiind o soluţie de 3 la 2, ceea ce denotă că cererea a fost argumentată şi fundamentată", a mai arătat Năstase.
    
Întrebat cum vede iniţiativa judecătorilor de a-i reaudia pe martorii Cristina Popa şi Ioan Păun, Năstase s-a arătat mulţumit în sensul că "instanţa trebuie să-şi formeze propria părere în legătură cu afirmaţiile acestora".
    
Referitor la declaraţia pe care urmează să o dea în septembrie Dana Năstase, fostul premier a arătat că aceasta este pregătită să facă o declaraţie completă în faţa judecătorilor, menţionând că, la termenul de luni, a părut puţin obosită din cauza spaţiului mic şi a căldurii din sala de judecată.

Dosarul Zambaccian se reia pe 9 septembrie, cu audierea soţilor Năstase

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi va relua la 9 septembrie dezbaterile în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru şantaj şi achitat pentru luare de mită.

Completul de 5 judecători a admis depunerea unor acte printre care facturile pentru bunurile cumpărate din China de soţii Năstase.

Judecătorii au respins, luni, mai multe excepţii invocate de avocaţi, printre care şi recuzarea unuia dintre judecători.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.
    
Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.
    
ÎCCJ a mai hotărât, în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.
    
De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar.

În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.
    
Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

Fostul premier a fost eliberat condiţionat în luna martie, după ce a ispăşit peste 8 luni de detenţie dintr-o pedeapsă de doi ani, în dosarul "Trofeul calităţii".Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
3 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza