Mutația COVID-19 care să ocolească răspunsul imun al organismului, un pericol

Valeriu Gheorghiţă a declarat că un pericol în perioada următoare ar fi apariţia unei mutaţii a coronavirusului care să ocolească răspunsul imun al organismului.

Adăugat: 22 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:22 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a avertizat, aseară, într-o emisiune televizată, că există riscul ca scenariul din Germania, care a trecut rapid de la valul 4 la valul 5 al pandemiei, să se repete şi în România, unde rata de vaccinare este mică.

Un şi mai mare pericol l-ar reprezenta apariţia unei mutaţii a coronavirusului care să ocolească răspunsul imun al organismului, indiferent că acesta ar veni din vaccinare sau din trecerea prin boală.

Valeriu Gheorghiţă spune că, în acest caz, ar însemna să luăm totul de la capăt.

Valeriu Gheorghiţă: Pericolul, în momentul de faţă, nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun. Ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până la acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Deci acesta este marele risc, de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun.

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că ar trebui implementat cât mai repede un proiect legat de certificatul verde, care este blocat în prezent în Parlament şi că, atunci când este necesară protejarea comunităţii, trebuie luate anumite măsuri sanitare, chiar dacă la nivel individual poate să existe sentimentul că anumite libertăţi sunt încălcate.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza