Moțiunea de cenzură, respinsă la vot

Plenul Parlamentului a respins moțiunea de cenzură inițiată de Alianța Creștin Liberală la adresa Guvernului Ponta.

Adăugat: 22 Septembrie 2014
Ultima actualizare:22 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Plenul Parlamentului. Foto: Amalia Bojescu
trimite pe mail

Moţiunea de cenzură iniţiată de ACL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă în plenul reunit al Parlamentului.

În favoarea moţiunii au votat 154 de parlamentari, iar 12 voturi au fost împotrivă.

Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură trebuia să întrunească votul a cel puţin 288 de parlamentari.

Plenul reunit al Parlamentului a dezbătut, luni,  moţiunea de cenzură iniţiată de Alianţa Creştin-Liberală care acuză PSD că încearcă să fraudeze alegerile prezidenţiale din noiembrie şi că încurajează traseismul politic prin două ordonanţe de urgenţă emise recent de Guvern.

Punctul de vedere al Guvernului a fost prezentat de premierul Victor Ponta, care a afirmat că moţiunea de cenzură este instrumentul constituţional prin care opoziţia cenzurează activitatea Guvernului.

Victor Ponta a ţinut să precizeze, însă, că PDL foloseşte instrumentul moţiunii de cenzură doar în campania electorală.

Victor Ponta a precizat că ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedintelui a fost declarată constituţională de către CCR.

În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali, aceasta a fost emisă - spunea Victor Ponta - pentru a face un act de dreptate pentru cei care în 2012 au votat USL.

PDL: Schimbați regulile jocului democratic

Documentul iniţiat de ACL se intitulează "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD" şi atrage atenţia că ordonanţele de urgenţă privind alegerea preşedintelui României şi migraţia aleşilor locali pun în pericol statul de drept şi corectitudinea procesului electoral din noiembrie.

"În numele interesului meschin de a vă menţine la putere şi de a vă perpetua această putere prin câştigarea Preşedinţiei României, schimbaţi în mod mârşav regulile jocului democratic, iar consecinţele sunt devastatoare. Pe plan intern înseamnă regres, înseamnă o palmă dată tuturor românilor care au luptat pentru câştigarea drepturilor democratice, între care se numără şi dreptul la vot şi obligaţia respectării votului exprimat. Pe plan extern înseamnă stigmatizare, înseamnă reticenţă din partea potenţialilor investitori care caută stabilitate şi predictibilitate atunci când sunt interesaţi să-şi plaseze capitalul la noi în ţară", a spus deputatul PDL, Valeria Schelean, cea care a dat citire moțiunii.

PNL: Modificarea legislației electorale viciază alegerile prezidenţiale

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a afirmat că prin emiterea de ordonanţe de urgenţă se forţează limitele statului de drept, iar modificarea legislaţiei electorale viciază alegerile prezidenţiale.

"Ştiţi la fel de bine ca şi noi, cei din opoziţie, că viciaţi alegerile prezidenţiale în care v-aţi înscris, modificând în favoarea dumneavoastră şi a clientelei politice pe care o reprezentaţi legislaţia electorală. Ce altceva decât teama că veţi pierde alegerile prezidenţiale, că veţi pierde şi preşedinţia partidului dumneavoastră şi veţi pierde şi guvernarea justifică riscurile pe care vi le asumaţi de a fragiliza statul de drept şi de a readuce în România un deficit de democraţie?", a spus Roșca Stănescu.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
22 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza