Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă

LIVE UPDATES Prima moţiune de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă la vot.

Adăugat: 8 Februarie 2017
Ultima actualizare:8 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 7 Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a căzut la vot. În urma numărării voturilor, s-au înregistrat  161 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

Pentru a trece de Parlament, moţiunea de cenzură a opoziţiei avea nevoie de 233 de voturi pentru.

UPDATE 6 Reprezentanţii PSD şi ALDE au anunţat că vor asigura doar cvorumul şi nu participă la votul moţiunii de cenzură, în timp ce semnatarii textului, PNL şi USR, susţinuţi de PMP, au declarat că se vor pronunţa în favoarea acestui demers.

UDMR se va abţine de la vot, în timp ce Grupul Minorităţilor Naţionale a anunţat că fiecare deputat va vota cum crede.

UPDATE 5 A început votul la moţiunea de cenzură. Votul este secret, cu bile.

Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să întrunească majoritatea voturilor tuturor parlamentarilor, adică cel puţin 233 de voturi.

UPDATE 4 Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a atras atenţia că România primeşte un număr record de amenzi la CEDO, dar a amintit şi cazul liberalului Ludovic Orban care, după ce a fost trimis în judecată s-a dovedit că dosarul nu era unul întemeiat.

Moţiunea de cenzură este astfel doar un demers populist, susţine Tăriceanu.

UPDATE 3 Liderul USR Nicuşor Dan declară de la tribuna parlamentului că nu Guvernul a iniţiat ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, ci preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cu probleme în justiţie, a solicitat executivului emiterea acestui document.

UPDATE 2 Discuţii tensionate în Parlament, unde continuă dezbaterea primei moţiuni împotriva Guvernului. În discursul său, premierul Sorin Grindeanu l-a atacat pe şeful statului, după care a promis că Guvernul va fi de acum înainte unul al dialogului şi al consultărilor publice.

Senatorul PNL Marcel Vela a cerut, prin textul moţiunii de cenzură, demisia din funcţie a celor vinovaţi de promovarea ordonanţei de modificare a Codurilor penale, care a generat proteste de amploare.

În replică, premierul Sorin Grindeanu a spus că moţiunea de cenzură nu îşi mai are rostul, din moment ce Ordonanţa 13 a fost abrogată.

UPDATE 1 La Parlament continuă dezbaterea primei moţiuni împotriva Guvernului. Până la această oră a fost citit deja textul moţiunii şi a vorbit în plen premierul Sorin Grindeanu. După ce l-a atacat pe şeful statului, el a promis că Guvernul va fi de acum înainte unul al dialogului şi al consultărilor publice.

UPDATE  Parlamentul dezbate şi votează astăzi prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, iniţiată de opoziţie la doar o lună de la învestire.

Pentru a demite Guvernul, semnatarilor documentului le mai lipsesc 65 de voturi.

Prim ministrul Sorin Grindeanu va susţine un discurs la începutul acestei dezbateri.

Textul moţiunii de cenzură iniţiată de PNL şi USR a fost citit luni în plenul reunit al Parlamentului de deputatul liberal Cătălin Predoiu.

Iniţiatorii documentului acuză guvernul de abuz instituţional şi cer demisia acestuia, precum şi organizarea de alegeri anticipate.

Documentul este semnat de 123 de parlamentari PNL şi USR şi este susţinut de 25 de senatori şi deputaţi ai PMP.

UDMR a anunţat că va participa la dezbatere, dar se va abţine de la vot, în timp ce majoritatea parlamentară PSD - ALDE şi-a reafirmat sprijinul pentru executiv.

Votul asupra moţiunii de cenzură este programat la finalul dezbaterii.

Pentru ca moţiunea să treacă are nevoie de minim 233 de voturi.

Predoiu: România are nevoie de un guvern competent

Vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, declara că România are nevoie de un guvern competent, care să fie preocupat de problemele reale cu care se confruntă societatea.  

"Domnilor de la PSD şi ALDE, renunţaţi la legalizarea furtului în România. Vă somăm, domnilor, să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legi, să renunţa la a proteja corupţia, la atentat la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor", a cerut Cătălin Predoiu. 

PSD, susţinere totală pentru premierul Grindeanu

Grupurile reunite ale social-democraţilor au reafirmat susţinerea pentru premierul Sorin Grindeanu şi pentru actualul cabinet.

De altfel, şeful executivului a venit la începutul săptămânii în parlament pentru a se asigura de susţinerea coaliţiei PSD - ALDE.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că actuala echipă de guvernare nu îşi face probleme în privinţa moţiunii de cenzură. 

"Grupurile reunite şi-au exprimat fără echivoc susţinerea în continuare pentru guvern. Au avut intervenţii câţiva colegi de-ai noştri care şi-au exprimat susţinerea totală pentru continuarea guvernării, ceea ce era important şi pentru premier să afle", a spus Liviu Dragnea.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu, Luminiţa Voinea
Reporter:
Alina Stănuţă, Amalia Bojescu
Adăugat:
8 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza