Modificările cerute de CCR la Legile justiției, adoptate

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache a adoptat astăzi modificările cerute de Curtea Constituţională la una din cele trei legi ale justiţiei.

Adăugat: 19 Martie 2018
Ultima actualizare:19 Martie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este vorba despre legea privind organizarea judiciară care prevede înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Şedinţa este în desfăşurare la această oră, iar dezbaterile vizează legea privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia a votat un amendament conform căruia cauzele de competenţe ale Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie înregistrate la orice structură de parchet şi nesoluţionate până la data la care secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare secţiei pentru investigarea infracţiunilor de îndată ce aceasta este operaţională.

Totodată, Comisia a respins mai multe amendamente ale senatorului PSD, Şerban Nicolae, pentru că exced deciziile CCR, după cum declara preşedintele Comisiei, Florin Iordache.

"Încă de joi am convenit cu toţii că vom discuta toate acele articole care au fost declarate neconstituţionale sau acele articole care au incidenţă cu articolele declarate neconstituţionale, tot ce înseamnă corelări şi reformulări şi articole care nouă ni se pare acum că ar trebui corelate cu alte texte; dacă nu au incidenţă cu articolele declarate neconstituţionale, există riscul pentru o nouă sesizare la Curte", a spus Florin Iordache.

"Eu cred că cel mai bine ar fi să ne concentrăm pe aspectele tehnice, să mergem mai departe şi poate dumneavoastră vedeţi unele legături acolo unde noi nu le vedem, între texte. Plenul Parlamentului este şi mai înţelept decât suntem noi aici şi dacă nu vine Curtea Constituţională, care este cea mai înţeleaptă, nu?", a susținut reprezentantul PNL, Cătălin Predoiu.

Membrii Comisiei au mai votat ca CSM să primească atribuţii de numire şi revocare a conducerii Instanţei Supreme, articol ce se va corela cu Legea 303 privind statutul magistraţilor, ale cărei modificări urmează să fie luate în discuţie. Nu a fost tranşat articolul referitor la răspunderea magistraţilor.

Raportul din Comisia specială va merge în plenul Camerei Deputaţilor.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza