Modificările aduse statutului magistraţilor, adoptate de Camera Deputaţilor

Modificările la statutul magistraţilor au fost adoptate miercurea trecută, pe articole, iar astăzi au primit votul Camerei Deputaţilor.

Adăugat: 11 Decembrie 2017
Ultima actualizare:11 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi modificările aduse statutului magistraţilor de Comisia Specială pentru Legile Justiţiei.

Proiectul urmează să ajungă la Senat, care este for decizional.

În aceeaşi şedinţă a primit vot final şi controversatul proiect de modificare a Legii ANI.

Potrivit acestuia, interdicţiile aplicate parlamentarilor care s-au aflat în situaţii de coflict de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Astăzi a avut loc doar sesiunea de vot final pentru cele două proiecte.

Modificările la statutul magistraţilor au fost adoptate miercurea trecută, pe articole, într-o şedinţă maraton a Camerei Deputaţilor, care a durat peste 12 ore.

Singurul amendament aprobat atunci în plen constă în obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Astfel, potrivit modificărilor aduse statutului magistraţilor, se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului justiţiei, asupra procurorilor.

Preşedintele României nu mai poate refuza numirea procurorilor în funcţia de judecător şi invers şi nici a şefilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În schimb, şeful statului îşi păstrează prerogativele actuale în procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.

Opoziţia a apelat şi astăzi la intervenţii pe procedură, pentru a întârzia începerea votului, solicitând chiar retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Nu au reuşit acest lucru, iar ca formă de protest, deputaţii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au bătut cu palmele în bănci.

Puterea nu a luat cuvântul prin nici un reprezentant. Cu 170 de voturi pentru şi 90 împotrivă, proiectul a obţinut numărul necesar unei legi organice şi va fi înaintat Senatului, care este for decizional.

Tot pentru vot decizional va ajunge la Senat şi proiectul care propune încetarea de drept a interdicţiilor pentru conflictele de interese constatate de către Agenţia Naţională de Integritate pentru perioada 2007-2013.

Este vorba despre acele conflicte constatate până la intrarea în vigoare a Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

Un alt proiect important, cel privind plata defalcată a TVA, a fost retrimis pentru o zi la comisia de specialitate. Dezbaterile continuă.
 Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
11 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza