Misiunea FMI analizează Codul Fiscal

Misiunea tehnică a FMI se derulează în paralel cu una similară a Comisiei Europene şi îşi propune să clarifice anumite aspecte legate de implementarea măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal.

Adăugat: 20 Mai 2015
Ultima actualizare:20 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

O misiune tehnică a FMI şi a Comisiei Europene a sosit la Bucureşti, în condiţiile în care ţara noastră doreşte să încheie programul financiar cu Fondul în luna septembrie.

Astfel, se va analiza fiecare măsură din Codul Fiscal, în condiţiile în care Guvernul insistă că ţara noastră are nevoie de relaxare fiscală. 

Misiunea tehnică a FMI se derulează în paralel cu una similară a Comisiei Europene şi îşi propune ca pe parcursul unei săptămâni să clarifice anumite aspecte legate de implementarea măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal, dar şi de stadiul reformelor structurale.

Fără ajungerea la un acord pe marginea acestor subiecte nu se va putea încheia cu succes actuala înţelegere, care expiră la sfârşitul lunii septembrie.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara că îşi doreşte finalizarea cu succes a acordului în vigoare, urmând ca ulterior să se ia o decizie în privinţa unei continuări a parteneriatului cu FMI.

Analiştii economici consideră că discuţiile actuale nu vor fi uşoare şi că este greu de prognozat rezultatul lor. 

"Cred că negocierile nu vor fi foarte simple, pentru că strategia fiscală are la bază nişte scăderi certe de încasări, sperând într-o creştere eventuală a gradului de executare a plăţii impozitelor, prin micşorarea evaziunii fiscale, care este însă în momentul de faţă doar sperată, nu există o certitudine din acest punct de vedere", a spus Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România. 

Radu Crăciun consideră că lipsa unui acord cu FMI nu ar avea un impact însemnat asupra costurilor la care se împrumută România, însă o strategie fiscală care poate fi suspectată că nu este sustenabilă şi poate conduce la majorarea substanţială a deficitului bugetar ar putea avea un efect negativ asupra randamentelor titlurilor de stat.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
20 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza