Mircea Geoană solicită eliminarea mass-media din Strategia de Apărare

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană consideră că trebuie eliminată menţiunea legată de presă din Strategia Naţională de Apărare a României.

Adăugat: 20 Octombrie 2010
Ultima actualizare:20 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a trimis  o scrisoare Preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care îi solicită şefului statului să retragă din Parlament Strategia Naţională de Apărare şi să o modifice, în sensul eliminarii menţiunii despre mass-media din cadrul capitolului Vulnerabilitaţi.  


Preşedintele Senatului susţine că este datoria liderilor politici să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a împiedica pierderea credibilităţii României în faţa partenerilor săi europeni.


În scrisoare, preşedintele Senatului, Mircea Geoană mai atrage atenţia aupra faptului că în acest moment, toate semnalele interne şi internaţionale converg înspre respingerea menţiunii referitoare la mass-media în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare.


Acest lucru reiese şi din dezbaterile ce au avut loc în cadrul din Comisiile de apărare ale Parlamentului, unde opinia majoritară a fost că prevederile legate de presă ar trebui eliminate din document.


„Chiar dacă majoritatea din arcul guvernamental ar reuşi să se impună în Parlament şi ar adopta Strategia Naţională de Apărare, este cât se poate de clar că acest document nu este acceptat, în forma sa iniţială, de către o bună parte din societatea românească şi de către comunitatea internaţională. Cred că este nevoie de un acord cât mai larg în ceea ce priveşte conţinutul acestei Strategii de o importanţă crucială pentru buna funcţionare a statului român”, mai afirmă Mircea Geoană.


Preşedintele Senatului argumentează că decizia şefului statului de a retrage din Parlament Strategia Naţională de Apărare ar reprezenta un semnal deosebit de important pentru partenerii europeni ai României şi ar fi un prim pas pentru consolidarea încrederii de care se bucură ţara noastră, în timp ce pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun început pentru reclădirea dialogului şi a consensului naţional.


Scrisoarea Preşedintelui Senatului vine după ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi liderilor grupurilor parlamentare, atrăgând atenţia asupra faptului că adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare în forma sa iniţială ar contraveni tratatelor şi convenţiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene.


 „Doresc să vă atrag atenţia în mod deosebit asupra paragrafului în care semnatarii susţin că menţionarea presei în cadrul capitolului Vulnerabilităţi "reprezintă nu doar un act nedemocratic ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, se arată în documentul menţionat. Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza