Mircea Diaconu: Preşedintele nu trebuie să fie partizan

Candidatul independent la Președinția României, Mircea Diaconu, a fost invitatul Ruxandrei Săraru la emisiunea "Oameni care mişcă România - candidaţii la funcţia de preşedinte se prezintă".

Adăugat: 4 Septembrie 2019
Ultima actualizare:4 Septembrie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Ruxandra Săraru şi Mircea Diaconu în studioul Radio România Actualităţi
trimite pe mail

Radio România Actualităţi a lansat proiectul editorial "Oameni care misca România - candidatii la functia de presedinte se prezinta".

Postul public de radio a adresat candidatilor la cea mai înalta demnitate publica invitatia de a participa la câte o editie a emisiunii "Oameni care misca România", realizata de Ruxandra Sararu.

Astfel, oferim ascultatorilor, chiar din aceasta perioada pre-electorala, ocazia de a fi informati direct de la sursa cu privire la principalele proiecte si intentii asumate de candidati.

Invitatul editiei de marti, 3 septembrie, a fost Mircea Diaconu, candidat independent la Preşedinţia României, care a explicat motivele ce l-au determinat să ia această decizie: "Sunt la pensie şi sunt activ. Deci nu se întâmplă nimic, nu m-am aşezat pe o bancă în Cişmigiu, nu, niciodată nu o să fac chestia asta şi tot aşa, aşteptând cu nerăbdare să vedem cine se aşează în această cursă în blockstarturi, ba unul, ba unul, ba altul, ce vor, ce spun sau ce ar putea să spună, ce cred, m-am îngrozit zi de zi, că vedeam că nimeni, dar nimeni nu înţelegea, după părerea mea, despre ce este vorba. Este vorba despre altceva decât a fost toţi anii aceştia 30 încoace. Adică toţi preşedinţii de până acum, după părerea mea, au greşit culoarul - unii mai mult, alţii mai puţin. Cel puţin ultimii doi preşedinţi au greşit culoarul înfiorător. Culoarul, care? Culoarul de competenţă constituţională a acestei funcţii, acestei instituţii. E profund greşit. De ce zic asta? Ca exemplu practic, sau, nu ştiu, argument practic, este că toţi preşedinţii de până acum şi-au strâns de gât prim-miniştrii, câte unul, câte doi, în afară de Guvernul Văcăroiu, care a stat foarte liniştit şi nu s-a întâmplat nimic special. În rest, toţi şi-au strâns de gât prim-miniştrii, deşi constituţional, preşedintele nu are această competenţă, să schimbe, să dea afară, să numească primii miniştri sau miniştrii, zona asta executivă. Este profund greşit, pentru că aproape toţi au prestat politic, au plecat dintr-o zonă profund politică, reprezentând, vrei, nu vrei, o parte a societăţii, pentru că normal, un grup politic se referă şi se adresează unui anumit segment al societăţii care agreează o anumită doctrină, să zicem, iar celelalte rămân în partea cealaltă. În clipa în care cineva a plecat dintr-un spaţiu politic, eminamente politic şi a devenit preşedinte, nu a avut puterea, înţelepciunea să treacă peste ipocrizia asta de a semna o demisie formală şi a deveni, cum ar veni, neutru, nu au avut puterea să fie cu adevărat neutri şi au continuat să fie oameni de partid, trăgând după ei partidul, interesele, gaşca, grupul şi aşa mai departe".

"Trebuie să fii cu tot poporul"

Mircea Diaconu pledează pentru un tip de preşedinte neutru, neimplicat politic şi vorbeşte despre pericolul disoluţiei naţiunii române.

"Deci, nu, preşedintele nu trebuie să fie partizan. Nepartizanatul este fundamental pentru astfel de funcţie, pentru că eşti totuşi preşedinţele tuturor cetăţenilor din ţara asta. Trebuie să fii cu tot poporul.  Liniştea şi pacea şi echilibrul unei naţiuni, liniştea sufletească şi speranţa fiecăruia şi a tuturor depind sau sunt terenul de îngrijit al preşedintelui, sunt competenţa preşedintelui. O dată la mână. Al doilea, mă sperie cu adevărat ceva ce de mai multă vreme văd, simt: naţiunea română e în disoluţie, este în disoluţie din ce în ce mai accelerată. Mă sperie lucrul ăsta înfiorător. Şi fizic, că dispărem sau ne împuţinăm, şi ca identitate, ca cine suntem, ca valori. Nu mai suntem decât nişte oameni cu un buletin, care unii culeg căpşuni, alţii fac computere. Dacă îi întrebi cine sunt şi de unde vin, ori se jenează, ori nu ştiu. Ceva de genul ăsta. E o disoluţie a naţiunii", a spus candidatul independent Mircea Diaconu la emisiunea "Oameni care mişcă România" cu Ruxandra Săraru, de la Radio România Actualităţi.

Mircea Diaconu a precizat că nu îl deranjează susţinerea ALDE şi Pro România pentru candidatura sa şi anunţă că şi alte segmente ale societăţii îl vor susţine în competiţia pentru funcţia de preşedinte al României.

"O să aveţi foarte mari surprize - şi mulţi alţii. O să apară strcturi organizate din societatea civilă, asociaţii şi aşa mai departe, de toate felurile, şi foarte mari, şi uriaşe, care mă vor susţine, de asemenea. Am telefoane, am contacte, m-au sunat. Am cerut ajutor. Ce s-a întâmplat? Singur, la nivelul acesta, chiar nu poţi. Pe de altă parte, legea electorală e de aşa natură încât tu, ca independent, nu ai diverse drepturi faţă de un partid care ţi-e concurent, vrei, nu vrei".

Video: "Oameni care mişcă România" cu Ruxandra Săraru, ediţia din  3 septembrie 2019Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Septembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza