Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare

Curtea de Apel București a decis, definitiv, că Mircea Diaconu poate candida ca independent la europarlamentare, după ce BEC îi respinsese candidatura.

Adăugat: 9 Aprilie 2014
Ultima actualizare:9 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Diaconu. Sursa: Agerpres
trimite pe mail

Instanţa a respins miercuri apelurile formulate de Ministerului Public şi de Agenţia Naţională de Integritate împotriva deciziei instanţei inferioare.

În 5 aprilie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis contestaţia lui Mircea Diaconu, astfel încât acesta poate candida la alegerile europarlamentare.

Mircea Diaconu a atacat în instanţă hotărârea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela că are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă.

"La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicţie a ocupării unei funcţii eligibile", se arată în motivarea deciziei BEC.

BEC a avut în vedere raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitării concomitente a demnităţii de senator şi a funcţiei de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

ANI l-a considerat incompatibil

Pe 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.

"Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o condiţie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", susţinea ANI.

În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

C.V. Tudor și Dănuț Liga, liber la candidatură

Corneliu Vadim Tudor poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea a admis contestaţia acestuia la decizia din 6 aprilie a Tribunalului Capitalei.

Și fostul deputat PDL, Dănuţ Liga, poate candida independent la alegerile pentru Parlamentul European, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a admis definitiv contestaţia.

Săptămâna trecută, Biroul Electoral Central îi respinsese acestuia candidatura la scrutinul din 25 mai.
 Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
9 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza