Mircea Cosma și fiul său, urmăriți penal și puși sub control judiciar

Atât Mircea Cosma, cât și fiul său, sunt acuzați de sprijinirea unui grup infracțional organizat, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Adăugat: 17 Februarie 2015
Ultima actualizare:17 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Cosma. Sursa: Youtube
trimite pe mail

După mai multe ore de audieri la sediul DNA Ploiești, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma și fiul său, deputatul Vlad Cosma au fost puși sub urmărire penală și s-a dispus măsura controlului judiciar.

Aceştia sunt cercetaţi în legătură cu  SC Hidroprahova SA, firma care deruleaza contractul de extindere a canalizării oraşului Comarnic care are ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova.

La ieșirea de la audieri, Cosma a afirmat, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor referitoare la lucrările derulate cu fonduri europene la Comarnic, că nu cunoaşte cine şi cum a câştigat contractul privind extinderea canalizării în acest oraş.

În acelaşi dosar sunt audiați în calitate de suspecți deputatul Sebastian Ghiţă, dar şi omul de afaceri Mihai Coman.

Și cumnatul premierului Victor Ponta,  Iulian Herţanu, este audiat în dosarul menționat.

Potrivit corespondentului RRA,  firma Hidroprahova derulează cel mai mare contract de canalizare în zeci de localităţi din judeţul Prahova.

Lucrările de extindere a reţelei de canalizare din Comarnic au demarat la început anului 2012 şi ar fi trebuit să se finalizeze exact în urmă cu un an, februarie 2014.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetari într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind savârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene în cadrul unui contract de extindere reţea canalizare în localitatea prahoveană Comarnic.

În aceasta dimineaţă, procurorii au efectuat 14 percheziţii dintre care cinci în municipiul Ploieşti, iar restul în municipiul Bucureşti, acestea fiind sedii de societăţi comerciale ori domicilii ale unor persoane.

COMUNICATUL DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17 februarie 2015, față de:

COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al Organizației Județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- sprijinirea unui grup infracțional organizat,
- folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul primului menționat), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
- sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul COSMA MIRCEA trebuie să respecte obligația de a nu exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.
În plus, inculpații COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de alte persoane nominalizate și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

Inculpaților COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar întocmite de procurori urmează a fi date publicității într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Amintim că cele două persoane, COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU au fost trimiși în judecată într-un dosar separat instrumentat de procurorii DNA (comunicat nr. 434 din 11 aprilie 2014).

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
17 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza