Ministrul Stoenescu anunţă extinderea învăţământului în limba română în comunităţile din străinătate

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni are mai multe proiecte pentru extinderea învăţământului în limba română în comunităţile din afara graniţelor.

Adăugat: 17 Aprilie 2016
Ultima actualizare:17 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dan Stoenescu, ministrul delegat al românilor de pretutindeni
trimite pe mail

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni are mai multe proiecte pentru extinderea învăţământului în limba română în comunităţile din afara graniţelor. Printre acestea, stagii de pregătire a profesorilor români, detaşarea unor cadre didactice din România să predea în comunităţile istorice sau înfiinţarea unor centre de informare ale ţării noastre peste hotare. Luminiţa Voinea a vorbit cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, despre aceste proiecte.

Reporter: "Educaţia în limba română în afara graniţelor este una dintre priorităţile ministrului Dan Stoenescu. Lipsa profesorilor de limba română, legislaţia deficitară din unele state sau divizarea artificială în rândul comunităţilor româneşti sunt probleme care necesită intervenţia autorităţilor române. În Ucraina, aţi cerut unificarea programei de limba română pe întreg teritoriul ţării".

Dan Stoenescu: "Am discutat acest lucru cu autorităţile de la Kiev, dar şi cu cele de la Odesa şi Cernăuţi. Am cerut ca programa de predare în limba română să fie aceeaşi atât în regiunea Odesa cât şi în regiunea Cernăuţi, pentru că la ora actuală există o divizare, pentru că din punctul meu de vedere sunt etnici români atât locuitorii din regiunea Odesa cât şi cei din regiunea Cernăuţi. Discutăm cu autorităţile din Ucraina despre posibilitatea menţinerii învăţământului în limba română. Un exemplu concret ar fi şi olimpiada de limbă română pe care am susţinut-o la Cernăuţi, iar departamentul nostru a susţinut financiar organizarea acestei olimpiade şi începând de anul viitor vor participa şi elevi români de la şcolile din regiunea Odesa".

Reporter: "În Ungaria, unde numărul elevilor români este în continuă scădere, se desfăşoară un program transfrontalier, cu sprijinul autorităţilor dn Bihor".

Dan Stoenescu: "Există rezultate pozitive în urma detaşării unor cadre didactice din România la Mehkerek. Avem aici posibilitatea preluării unui model de către alte şcoli unde învaţă etnici români din Ungaria. Cu sprijinul autorităţilor judeţene din Bihor am realizat acest program transfrontalier şi este un program de succes. Profesorii români din România au fost bine primiţi de comunitatea românească din Mehkerek, din Ungaria".

Reporter: În Valea Timocului, Serbia, există în prezent doar un curs pilot de limba română, la care participă 504 de elevi din cei 1.523 care vor să studieze.

Dan Stoenescu: "Doresc să subliniez nevoia unei colaborări mai strânse între autorităţile sârbe cu atribuţii în domeniu şi cele din România, pentru sprijinirea profesorilor de limba română din Serbia şi tipărirea de manuale în limba română. În Institutul Eudoxiu Hurmuzachi se vor organiza stagii pentru profesorii din aceste comunităţi, pentru perfecţionarea lor în România. Nu în ultimul rând, copii din Serbia, din Valea Timocului, alături de copii din comunităţile istorice din Ucraina, din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, dar şi din diaspora, vor participa în acest an la programul de tabere ARC pentru românii de pretutindeni.

Reporter: În ţări precum Spania şi Italia, unde comunităţile de români depăşesc un milion, se fac demersuri pentru ca orele de limba română să fie introduse în programa şcolară oficială. În plus, vor apărea şi şcolile duminicale în limba românâ.  

Dan Stoenescu: "S-au depus multe proiecte pentru organizarea unor şcoli duminicale, parohiale sau a unor şcoli pe lângă asociaţiile româ nilor din străinătate. Noi am simplificat procesul de aplicare pentru aceste  proiecte, am eliminat plafoanele şi cerinţa de 30% din proiect să fie decontat în primul trimestru şi în următoarele zile vom anunţa câştigătorii proiectelor, pentru că este important să se demareze cât mai curând".

"În acest moment am demarat discuţiile cu mai multe universităţi din jurul României pentru a înfiinţa centre de informare ale României la Ismail, în Ucraina, la Bălţi şi Taraclia, în Republica Moldova, la Cernăuţi şi Slatina, la fel, în Ucraina, la Corcea, în Albania şi sperăm noi şi în Valea Timocului, în Serbia. Centrele de informare vor fi create în colaborare cu universităţi sau licee din ţările vecine, vor promova proiecte legate de limba română, în general cele din universităţi vor funcţiona pe lângă catedrele de limba română şi vor promova acţiuni culturale atât pentru etnicii rom âni din aceste zone, dar şi pentru cei care vor să cunoască mai multe despre România".

"Anul acesta va începe şi programul "Ambasadorii limbii române", un proiect în care studenţii şi absolvenţii de filologie urmează să predea în sate româneşti din afara graniţelor".Autor:
Luminiţa Voinea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza