Ministrul Mediului: Riscul de secetă pedologică, ridicat

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spune că a informat toate autorităţile publice să ia măsuri în legătură cu seceta care afectează deja anumite regiuni din ţară.

Adăugat: 15 Iunie 2015
Ultima actualizare:15 Iunie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului
trimite pe mail

Graţiela Gavrilescu declara, astăzi, la Palatul Parlamentului că regiunile cele mai vulnerabile în 2015 sunt cele din sudul, estul şi sud-estul României, unde riscul de secetă pedologică este ridicat.

"Datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova şi Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei precum şi în Sud-Est-ul Olteniei, a anunţat azi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu.

Aceasta a atras atenţia că potrivit Centrului European de Prognoză a Vremii, pentru următoarele două luni de vară, respectiv iulie şi august, se anunţă temperaturi ridicate şi un nivel scăzut al precipitaţiilor.

"Dacă aceste estimări se vor confirma putem aprecia o intensificare şi extindere a fenomenului de secetă, în special în iulie şi august în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari deficienţe de apă în sol se estimează a fi localizate în regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul şi Vestul ţării unde seceta pedologică va putea fi extremă şi puternică", a adăugat Graţiela Gavrilescu.

Declaraţia a fost făcută, azi,  la deschiderea celei de-a 17-a ediţii a Expoziţiei EXPO-APA, de la Palatul Parlamentului, cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei, expoziţie la care participă aproximativ două mii de companii şi specialişti în domeniu.

La acelaşi eveniment, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că îşi doreşte ca în 2016 să poate opera o reducere a TVA pentru apă, la nouă la sută, în loc de 20 la sută, asumat în momentul de faţă.

În opinia sa, această reducere, deşi ar afecta în primă instanţă bugetul de stat, ar impulsiona agricultura şi alte sectoare economice, a informat redactorul RRA, Bogdan Isopescu.
Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Iunie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza