Ministrul Justiției a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general

Ministrul Justiţiei consideră că Augustin Lazăr nu şi-a respectat proiectul de management şi a criticat decizii ale Curţii Constituţionale şi proiecte legislative ale puterii legislative.

Adăugat: 25 Octombrie 2018
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul Justiției. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, după ce a prezentat raportul de evaluare a activităţii acestuia.

Ministrul Justiţiei consideră că Augustin Lazăr nu şi-a respectat proiectul de management şi a criticat decizii ale Curţii Constituţionale şi proiecte legislative ale puterii legislative.

În replică, Augustin Lazăr susţine că raportul conţine exagerări, acesta fiind, în opinia sa, răspunsul pe care executivul înţelege să îl dea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Ministrul justiţiei îi reproşează lui Augustin Lazăr că a generat trei conflicte juridice de natură constituţională şi a avut discursuri publice cu caracter politic, făcând acuzaţii fără precedent la adresa autorităţilor statului, puterii legislative şi executive.

Procurorul general al României nu şi-a îndeplinit obiectivele asumate, a contestat legile justiţiei, ulterior controlului de constituţionalitate, şi a încălcat legea prin semnarea unor protocoale, creând, astfel, premise pentru o justiţie paralelă, mai afirmă Tudorel Toader.

Tudorel Toader: Faptele enumerate în prezentul raport, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea managerială a domnului Augustin Lazăr convine obligațiilor constituționale și legale. În aceste condiții, nu se mai poate susține ocuparea în continuare și exercitarea de către domnia sa a funcției de conducere din cadrul Ministerului Public.

În replică, Augustin Lazăr afirmă că raportul conţine exagerări, formulate pentru a destabiliza Ministerul Public.

El apreciază că libertatea de exprimare trebuie folosită pentru apărarea oricăror imixtiuni de natură a afecta independenţa procurorilor.

Augustin Lazăr: Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza tuturor deciziilor pe care le-am luat încă de la preluarea mandatului de procuror general. În această calitate, mi-am exercitat și obligația managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituțional, ca o reacție la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar.

Cererea de revocare a lui Augustin Lazăr va ajunge pe masa Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să dea un aviz consultativ, iar apoi pe masa preşedintelui Klaus Iohannis.Autor:
Sorin Moţatu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Octombrie 2018
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza