Ministrul Dobre: Datele personale ale turiştilor vor fi păstrate în siguranţă

Sistemul de evidenţă a activităţii de turism din România va păstra în siguranţă datele personale ale turiştilor, spune ministrul Mircea Dobre.

Adăugat: 28 August 2017
Ultima actualizare:28 August 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mircea Dobre, ministrul Turismului
trimite pe mail

Toate hotelurile şi pensiunile din România ar putea fi obligate să introducă datele personale ale clienţilor, dar şi alte informaţii într-un "Sistem Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism", care să fie gestionat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale - STS.

Prevederea apare în proiectul legii turismului, pus în dezbatere publică de minister.

Mai multe voci susţin, în spaţiul public, că datele turiştilor, astfel obţinute şi sistematizate, nu vor fi utilizate doar în scopuri turistice.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre a explicat, la Radio România Actualităţi, că, în unele situaţii excepţionale, datele ar putea ajunge şi la serviciile de informaţii, dar că scopul este altul şi a explicat ce se urmăreşte de fapt.  

Sistemul de evidenţă a activităţii de turism din România va  păstra în sigurnaţă datele personale ale turiştilor, spune ministrul.

"Trebuie să plecăm întâi de la premisa faptului că, în acest moment, datele cu caracter personal, completate de către turişti, în momentul în care vorbim astăzi, nu sunt în siguranţă. Pentru că aceste date se completează pe o fişă de turist care nu ştim prin câte mâini merge, nu ştim unde poate ajunge. Ne-am gândit că ar trebui să facem un sistem electronic, în aşa fel încât, automat, aceste date, din momentul în care au fost preluate de la turişti, respectivul act de identitate, sunt preluate automat într-un soft care, normal, îndeplineşte toate criteriile de siguranţă", a spus Mircea Dobre.  

Dobre a adăugat la Radio România Actualităţi că aceste date, odată centralizate, vor ajuta la elaborarea unor strategii naţionale de dezvoltare a zonelor cu potenţial turistic. 

"La ora actuală nu avem o statistică reală  a numărului de turişti. Noi nu ştim ce turişti vin în România, nou nu ştim exact cum să prioritizăm investiţiile. Statul român, la ora actuală,  nu ştie cum să prioritizeze investiţiile în activitatea de turism", a adăugat ministrul. 

Adminsitrarea sistemului de date cu caracter personal ale turiştilor va fi făcută de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi gestionată de ministerul de interne, iar acestea pot fi puse şi la dispoziţia serviciilor secrete în situaţii care vizează siguranţa naţională sau a cetăţenilor, a mai spus ministrul Mircea Dobre.

 Autor:
Daniela Coman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
28 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza